Amorteringsfritt blancolån

Amorteringsfria lån var väldigt vanliga under 1990-talet, då det var väldigt vanligt att man tog bolån som man inte behövde amortera på, utan det räckte att man bara betalade räntan. På grund av skärpta bolåneregler är det dock inte möjligt att ta denna typ av lån längre, men amorteringsfria lån finns trots detta kvar, skillnaden är bara att numera är det sk. blancolån som man kan ha amorteringsfria, inte bolån.
Men vad gäller egentligen gällande att ta blancolån amorteringsfritt?Här kommer en kort sammanfattning:

Man kan ta amorteringsfria blancolån hos flera lånegivare

En del tror nämligen att det skulle vara mycket ovanligt på något vis att man får denna typ av lån, men det stämmer inte. Istället kan man få dessa lån av flera olika lånegivare, så det lönar sig i regel att ta en titt på flera av dessa, innan man ansöker om ett lån.

Man kan inte slippa amorteringar hur länge som helst

Egentligen säger väl detta sig självt, men för att det inte ska råda några som helst tvivel kring detta så är det alltså så att man bara kan ha lånet amorteringsfritt under en viss period, för vid något tillfälle måste ju lånet så klart betalas tillbaka. Hur länge man kan slippa amorteringen beror på vem det är man tar lånet av, då olika lånegivare har olika regler för detta. Efter att amorteringsfriheten upphör, övergår lånet man har till ett vanligt sk. annuitetslån.

Finns det några nackdelar med amorteringsfria lån?

Det finns en stor nackdel, som det är bra att vara medveten om innan man ansöker om ett amorterinsgfritt lån, och det är att det är väldigt svårt att lägga om lånen, om detta av någon anledning skulle behövas. Detta beror på att amorteringsfria lån är upplagda på ett väldigt specifikt sätt, för att de trots amorteringsfriheten ska vara lönsamma för lånegivaren, och då ställer det till problem om man försöker ändra på dessa saker.
Du måste därför vara säker på att hela lånets upplägg funkar för dig innan du ansöker om ett amorteringsfritt lån.

Viktigt att tänka på

Det är inte bara hur länge man kan ha lånet amorteringsfritt som skiljer sig åt på olika amorteringsfria lån, utan det kan även förekomma andra väsentliga skillnader. Det är därför viktigt att man läser igenom villkoren för alla de lån man är intresserad av, jämför priser lån emellan ordentligt, och så vidare.