Är privatleasing av bil smart eller slöseri med pengar i det långa loppet?

Privatleasing av bil

Numera lockas allt fler av att leasa sin bil, då det körts stora marknadsföringskampanjer som lyft fram alla fördelar med detta, i jämförelse att köpa en bil kontant eller på avbetalning. Men är det verkligen smart att välja privatleasing av bil istället för ett köp eller ett billån? Det ska vi försöka reda ut i denna artikel.

Leasingavtal

För det första måste du som funderar på om privatleasing är smart eller inte vara medveten om att de leasingavtal man skriver under när man väljer privatleasing varierar väldigt mycket. Vissa av dem är därför riktigt förmånliga, medan andra är ganska dåliga. Detta kan jämföras med att ta lån. Vissa långivare erbjuder ju lån till schysst villkor, medan andra inte alls gör det, så det gäller alltså att välja det företag man vänder sig till med omsorg.För det andra kan man säga att privatleasing minskar oväntade avgifter för bilen, något som är viktigt för en del, men inte för andra. Detta eftersom många av avgifterna för bilen bakas ihop av leasingföretagen, denna möjlighet har man ju inte på samma sätt som bilägare, utan går något sönder t.ex., måste man betala för detta själv, och så vidare.

Privatleasing kan även vara ett bra val när man inte har någon som helst kontantinsats. Det kan nämligen krävas när man tar ett billån, men det är alltså inte nödvändigt när man leasar bilen.

Dolda avgifter?

Dock kan dolda avgifter förekomma hos vissa av leasingföretagen, t.ex. om man kör med bilen mer än vad som är tillåtet i avtalet man skrev på, och så vidare. Det stämmer därför inte helt att inga dolda avgifter kan tillkomma, och skulle man råka ut för dessa, måste man dessutom i regel betala dem allihop på en och samma gång.

Man får inte heller glömma att man inte äger en leasingbil vid leasingperiodens slut, vilket man ju givetvis gör om man köper bilen själv. Visserligen tappar många bilar värde under de 3 år man kanske leasar bilen, men detta är inte säkert att detta värdetapp är lika stort som de pengar man möjligtvis sparade genom att välja leasing istället för avbetalning, så kolla även andrahandsvärdet på den bil du funderar på att leasa när du räknar på vad som blir mest förmånligt!

Avdrag i deklarationen

Du bör inte heller glömma att man faktiskt inte kan dra av leasingavgifter i deklarationen, vilket man ju kan göra om man köper en bil på avbetalning eller genom att ta ett billån. Detta kan tyckas vara småsummor, men tänk på att de avdrag du kan göra kan bli en hel del på de tre år då du kanske leasar bilen, så detta är faktiskt inte helt oviktigt ändå!