Att segla i Grekland

Att segla i Grekland

Grekland och dess öar är ett av de mest populära resmålen att besöka för oss som bor i Norden. Det är inte så konstigt med tanke på att Grekland bjuder på turkosfärgat vatten, värme, god mat och underbara små öar att utforska. Varför inte utforska Grekland och öarna genom att segla runt? Vi lovar dig att det blir något av det häftigaste du gjort.

Joniska havet och Peloponnesiska kustremsan

Som du redan vet så har Grekland en hel del öar. Det kan vara svårt att veta i förväg hur du ska planera dina besök. Därför är det lättare om du tar det lite som det kommer. Sedan bara bockar du av platserna du besöker. Ett tips för dig som vill segla i Grekland är att börja vid den västra delen av grekiska kustlinjen samt det Joniska havet, för att sedan ta dig vidare till Peloponnesiska kustremsan. Vid regionen Attika samt Saroniska bukten som är belägen utanför Aten, finner du Egina, Poros, Salamina och Agistri.

Därefter kan du ta dig vidare till öarna Sporades och Kykladerna. Sen kan det bära av mot Egeiska havet och dess öar. Därifrån kan du fortsätta vidare till ögruppen Dodekanisos. Från Dodekanisos kan du sedan ta dig vidare till Kreta som i sin tur är en helt underbar ö och ett måste att besöka.

Symi, Dodekanesos, Grekland
Vackra kustremsan av ön Symi, Dodekanesos, Grekland.

Vart du än bestämmer dig för att lägga till så kommer du mötas av människor med stor gästfrihet. Är det något som grekerna är kända för så är det just sin gästfrihet, och de är inte sena med att bjuda på en shot Ouzu. Ouzu är starksprit som är smaksatt och som smakar anis (lakrits ton).

Det finns i dagsläget 20 verksamma marinor som erbjuder totalt 7042 dockningsplatser med fantastiskt service. Men det slutar inte där, det finns utöver även 3000 andra ställen där du kan lägga till med båten. Så det är bara att välja och vraka.

Vad kan vara bra att tänka på?

Välj med omsorg

Det bästa du kan göra innan du ska iväg på din resa är att börja enkelt. Även om de grekiska öarna i sig är väldigt lättnavigerade kan det vara bra om du planerar din rutt lite omsorgsfullt. Som tidigare nämnt kan det vara bra att börja med den västra kustlinjen och det Joniska havet och därefter ta dig vidare. Ett annat tips är att spara ihop lite extra pengar till semesterkassan och hyra sig en kapten. Hyr du in en kapten kan du släppa tankarna på hur du ska ta dig runt på egen hand och bara luta dig tillbaka och njuta av omgivningen runt omkring dig.

Vackra Mykonos
Underbara Mykonos, Grekland.

Tidpunkt

Du kanske vet på ett ungefär vilka ställen du vill besöka i Grekland? Då kan det vara bra att tänka på under vilken tidpunkt du ska åka. Månaderna som är populärast är under Juni-September. Under dessa månader blåser den starka vinden Meltemin in och utöver Kykladerna, Dodekanisos och Egeiska havet. Vinden är kraftig och ökar ju mer det går ifrån sommaren och närmar sig hösten.

Det kanske inte alltid blåser precis varje dag, men det kan ändå blåsa upp mot 5-6 dagar oavbrutet. Vinden kan i sig vara gynnsam, men var aktsam och planera seglingen eftertänksamt.

Ett annat litet tips är att det kan vara bra att tänka på från vilket ställe du hyr båten. I dagsläget finns en mängd olika båtföretag att välja bland och som är pålitliga och som gör det yttersta för att du ska ha en så trivsam segling som möjligt. Många greker är duktiga på att prata engelska även om den är lite brokig.

Härligt att segla i Grekland.

Våga gå i land

För de flesta som seglar runt kan det räcka med att vara ute på det turkosfärgade havet och ta sig ett litet dopp då och då. Men låt inte din seglingstur stoppa dig där. Var inte rädd för att gå i land och utforska platserna du passerar eller inte riktigt vet om du ska lägga till? Tänk inte så, utan ta dig in mot land på kvällen för att äta en riktigt god middag. Nära vattnet finns en mängd olika restauranger att välja bland och som har den mest utsökta maten.

Varför inte beställa nyfångad fisk som grillas framför ögonen på dig medan du väntar och smuttar på din drink? Eller en tallrik med nygjorda bläckfiskringar som du doppar i Tzatziki? Och att inte att förglömma, deras fantastiska och läckra Gyros och Moussaka. Visste du om att Moussaka är Greklands nationalrätt Känner du inte för mat, kan ett glas vin ihop med lite grekiska oliver och titta på människor vara gott nog.

Oavsett vad du bestämmer dig för och vilken rutt du väljer, lovar vi dig att segla runt den grekiska övärlden kommer ge dig ett minne för livet. Och vem vet, kanske ger dig det mersmak för att segla runt till andra destinationer framöver?