Banklån till billig ränta

Det finns många banker som utger sig för att erbjuda banklån till lägsta räntan. Frågan man ställer sig är om det verkligen finns så många låneaktörer som kan erbjuda billiga lån? Vad billig ränta innebär är givetvis olika beroende på vad man som låntagare själv anser är en ”billig ränta”.

Sedan är ju räntan inte det enda man ska stirra sig blind på när det gäller banklån, utan det är givetvis viktigt att kontrollera vilka andra avgifter som tillkommer för lånet. Bland annat kan man hos vissa långivare räkna med uppläggningsavgifter, årsavgifter och faktureringsavgifter.

Effektiv ränta

Effektiv ränta är ett sätt att få en rättvis bild över de lånerbjudande som finns att tillgå. I denna term lägger man in alla räntor och avgifter som tillkommer lånet och omräknar sedan detta till en årsränta. På så sätt kan man enklare jämföra olika lånerbjudanden mellan varandra. På så sätt kan man enklare hitta ett banklån till billig ränta.

Snabba lån

Snabba lån brukar inte räknas som billiga lån, och om man anser att kostnaden är av avgöraden vikt bör man istället för ett snabblån leta fram ett banklån man kan ta.

Fler råd för att få en lägre ränta från bankerna.

Hos Råd & Rön kan du läsa artikeln: Tuffa förhandlingar kan ge bättre bolån

Ett bostadslån är för många av oss det största lån vi tar i livet, och kostnaderna för lånet kan bli dryga. Men du har möjlighet att förhandla om lånen.

Här skriver de bl.a om:

VÄLJ FAST ELLER RÖRLIG RÄNTA
Räntan på bolån är fast eller rörlig, eller en kombination av båda. Bunden ränta binds på ett eller flera år. Rörlig ränta följer ränteutvecklingen på marknaden och ändras vanligen efter tre månader. Din månadskostnad varierar förstås beroende på vilka villkor du fått av din bank och om du väljer att amortera.

NÄR SKA DU FÖRHANDLA?
Här gäller det att vara taktisk. Har du lång tid kvar på din bindningstid, ett år eller mer, är det inte stor idé att försöka diskutera nya villkor med banken. En eller ett par månader innan bindningstiden går ut är en bättre förhandlingsposition.

KONTAKTA FLERA BANKER
Hör vad du kan få för villkor hos olika banker om du flyttar dina lån. Tänk bara på att du får betala ränteskillnadsersättning om du byter bank innan bindningstiden löpt ut.
Du kan spela ut bankerna mot varandra. ”Om ni inte ger mig lägre ränta har jag ett erbjudande här från X-banken.” Förhandla också bort kringkostnader som till exempel uppläggningsavgifter. Var uppmärksam på motkrav från banken, till exempel att du måste starta fondsparande eller andra tjänster som du kanske inte behöver eller som är onödigt dyra.

Hos Privata Affärer kan du läsa om hur du som pensionär kan få bättre ränta än via ett seniorlån.

Att ta ett seniorlån kan vara ett sätt att dryga ut pensionen. Men det finns faktiskt billigare metoder att frigöra kapital från bostaden.

Många pensionärer äger i dag bostäder som är lågt belånade eller inte är belånade alls. Genom att belåna bostaden kan man frigöra kapital som blir ett välkommet tillskott i plånboken när pensionen inte räcker till. Att gå till banken och ta ett vanligt bolån kan vara svårt eftersom många pensionärer har låga löpande inkomsterna.
– Du som är pensionär låter din son eller dotter låna pengar med ditt hus som säkerhet. Om barnen har inkomst och ditt hus som säkerhet kommer banken troligen att kunna erbjuda dem en lägre ränta än ett seniorlån och amorteringsfrihet under lång tid.
Din son eller dotter lånar alltså pengar av banken med ditt hus som säkerhet. Räntorna betalas som vanligt och barnet drar av räntekostnaden i deklarationen.

Pengarna lånas sedan ut till dig mot revers där belopp och ränta är samma som banklånet. Du betalar sedan ränta till barnen och drar av detta i deklarationen. Barnen tar i sin tur upp ränteinkomsten i deklarationen men eftersom ränteinkomsterna och ränteavdragen tar ut varandra blir det ett nollsummespel.

När huset sedan säljs löses reversen mellan barn och föräldrar och pengarna betalas tillbaka till banken.