Juridik

Behöver du juridisk rådgivning?

Om du behöver juridisk rådgivning av en eller annan anledning men inte har så stor erfarenhet av allt som rör juridik, kan det vara svårt att veta vart man ska vända sig. Därför kommer här en kort lathund som hjälper dig hamna rätt när du behöver juridisk hjälp, oavsett vad ditt ärende gäller:

Kommunen
Din kommun kan svara på många juridiska frågor som på något sätt rör deras verksamhet. Det kan t.ex. handla om buller och missförhållanden av något slag där man bor, bygglov och liknande. Kommuner har även konsumentvägledare anställda som kan ge dig svar på en del frågor som handlar om inköp och liknande. Dessutom har de i regel budget- och skuldrådgivare anställda, dessa kan hjälpa dig med frågor om skuldsanering och liknande.I de fall kommunen inte kan hjälpa dig med den juridiska rådgivning du behöver, kan de ändå ofta guida dig vidare till rätt instans, så det kan trots detta vara värt att kontakta dem.

Juridisk rådgivningFörsäkringsbolag
Har man en hemförsäkring, villaförsäkring eller fritidshusförsäkring är det inte ovanligt att ett sk. rättsskydd och rätt till juridisk hjälp ingår i denna försäkring. Även medlemskap i vissa fackförbund och bostadsrättsföreningar kan ge dig rätt till juridisk rådgivning. Så se över vilka försäkringar och medlemskap du har, samt om du kan ha rätt att få hjälp via någon av dessa instanser.

Allmänna reklamationsnämnden
Dem kan man vända sig till om man som privatperson har en tvist med ett företag (dock inte i andra fall). De har en hel del bra information om vanliga fall och frågor på sin hemsida, men skulle man inte hitta svaret på de frågor man har där, kan man även kontakta dem för att fråga om specifika saker.

Patientombudsmannen, Patientnämnden och Inspektionen för vård och omsorg
Dessa instanser kan man vända sig till om man är missnöjd med något som rör vård och omsorg, och t.ex. vill driva ett ärende relaterat till detta vidare.

Ombudsmän
Även för annat än vården finns det ombudsmän som man kan vända sig till om man t.ex. anser sig ha blivit diskriminerad eller liknande. Några exempel på olika ombudsmän som du kan vända dig till är bland annat:
– Barnombudsmannen
– Diskrimineringsombudsmannen
– Justitieombudsmännen

Gratis juridisk rådgivning från andra parter
Om du inte tror att någon av de instanser som nämnts ovan kan hjälpa dig med ditt ärende kan du även leta upp en part som erbjuder gratis juridisk rådgivning. Det kan t.ex. röra sig om juridikstudenter, advokatfirmor, enskilda jurister och så vidare. Det man dock måste vara medveten om, om det är så att man väljer att kontakta en sådan part, är att det endast är rådgivningen som är gratis. Dessa gratis instanser hjälper dig därför inte att utföra det som kanske behöver göras, t.ex. skriva stämningsansökningar eller liknande, utan är det så att du behöver hjälp med något konkret i denna stil, måste du i regel betala för detta.Anledningen till att just advokatfirmor och liknande erbjuder juridisk rådgivning gratis är just för att de hoppas att du ska välja att fortsätta med dem, även när du behöver betala för någon tjänst, för att du fick råd av den gratis. Det är dock inget måste, utan mer en förhoppning från deras sida. Skulle du välja att bara ta emot deras råd, som ju då är gratis, kan du även göra det.

Hur hittar man då företag eller personer som erbjuder gratis juridisk rådgivning?
Enklast gör man detta genom att söka på ”gratis juridisk rådgivning” eller liknande i vilken sökmotor som helst. De allra flesta instanser som erbjuder detta har nämligen en hemsida, där de berättar lite mer om sina tjänster och gratis tjänster. Det är just dessa hemsidor du då kommer att hitta med hjälp av sökmotorerna, och de kommer i sin tur att berätta för dig vart du ska vända dig för att få de faktiska råden mm.

Även om du vill ha mer information om något av de andra alternativen som vi nämnde ovan kan sökmotorer hjälpa dig att hitta detta.