Behöver du juridisk rådgivning?

Juridisk rådgivning

Om du behöver juridisk rådgivning av en eller annan anledning men inte har så stor erfarenhet av allt som rör juridik, kan det vara svårt att veta vart man ska vända sig. Därför kommer här en kort lathund som hjälper dig hamna rätt när du behöver juridisk hjälp, oavsett vad ditt ärende gäller.

Juridisk rådgivning – vad är det?

Det kan dyka upp perioder i livet då du behöver hjälp med juridiska frågor, och då är det främst juridisk rådgivning du behöver, åtminstone till en början. Juridiska begrepp är dock något som är relativt främmande för väldigt många privatpersoner, något vi gärna vill ändra på. Här ska vi ta en titt på begreppet juridisk rådgivning, och göra vårt bästa för att förklara vad det är för något och när det kan vara aktuellt att efterfråga en sådan tjänst.

Svåra situationer kan sätta oss på prov

Det är ofta under livets svåra perioder vi behöver juridisk rådgivning. Det kan till exempel handla om skilsmässor, separationer, vårdnadstvister eller dödsfall inom släkt eller familj. Att hantera alla känslor som uppstår i samband med sådana situationer är svårt nog, men ofta finns det även en osäkerhet kring alla praktiska och juridiska aspekter som du kanske behöver hjälp med att reda ut. Vid sådana tillfällen kan det vara klokt att vända dig till en kunnig person som erbjuder juridisk rådgivning. Du kan naturligtvis vända dig till en advokatbyrå för att få sådan hjälp, men det finns även tjänster på webben där du kan få rådgivning inom rättsliga och juridiska frågor. Vissa av dessa tjänster erbjuder en gratis konsultation, så att det kan klargöras om du behöver vidare hjälp och hur du i så fall kan få den.



Frågor där juridisk rådgivning kan göra stor nytta

Det finns gott om situationer och frågor där juridisk rådgivning kan vara till stor hjälp. Du kanske har blivit erbjuden ett anställningskontrakt som du vill ha hjälp med att granska, eller som du har frågor kring. Eller kanske har det blivit dags för dig och din partner att separera eller skilja er. Då kan det uppstå frågor kring såväl äktenskapsförord, samboavtal som bodelning. Det kan också vara så att du tvärtom har träffat en ny partner som du ska flytta ihop med, och vill ha råd gällande ett samboavtal. Det kan även vara så att du befinner dig i en diskussion gällande vårdnaden av gemensamma barn. Kanske vill du ha lite juridiska råd kring vad som kan tänkas hända och hur det är bäst att agera. Situationerna då det kan underlätta rejält att få juridiska tips och råd är många.

Frågor där juridisk rådgivning kan göra stor nytta

Kostar tjänsten pengar?

Att det finns många som skulle behöva juridisk rådgivning är inte förvånande, men det finns många som drar sig från att kontakta en advokatbyrå eller en jurist online på grund av att de är rädda för kostnaden. En relevant fråga blir därför; kostar en tjänst av den här typen pengar? Svaret är att rådgivning av det här slaget vanligtvis kostar pengar. Timarvodet kan variera beroende på vilken jurist eller vilken advokatbyrå du vänder dig till. Däremot finns det en hel del jurister, inte minst på nätet, som erbjuder en kostnadsfri konsultation för att diskutera igenom de grundläggande frågorna och ta en titt på problemet. Ibland kan en sådan konsultation räcka för att klara ut frågetecknen, medan det i andra fall kan bli aktuellt att boka in uppföljande rådgivning mot en bestämd kostnad.

Kommunen

Din kommun kan svara på många juridiska frågor som på något sätt rör deras verksamhet. Det kan t.ex. handla om buller och missförhållanden av något slag där man bor, bygglov och liknande. Kommuner har även konsumentvägledare anställda som kan ge dig svar på en del frågor som handlar om inköp och liknande. Dessutom har de i regel budget- och skuldrådgivare anställda, dessa kan hjälpa dig med frågor om skuldsanering och liknande.

I de fall kommunen inte kan hjälpa dig med den juridiska rådgivning du behöver, kan de ändå ofta guida dig vidare till rätt instans, så det kan trots detta vara värt att kontakta dem.

Försäkringsbolag

Har man en hemförsäkring, villaförsäkring eller fritidshusförsäkring är det inte ovanligt att ett sk. rättsskydd och rätt till juridisk hjälp ingår i denna försäkring. Även medlemskap i vissa fackförbund och bostadsrättsföreningar kan ge dig rätt till juridisk rådgivning. Så se över vilka försäkringar och medlemskap du har, samt om du kan ha rätt att få hjälp via någon av dessa instanser.

Allmänna reklamationsnämnden

Dem kan man vända sig till om man som privatperson har en tvist med ett företag (dock inte i andra fall). De har en hel del bra information om vanliga fall och frågor på sin hemsida, men skulle man inte hitta svaret på de frågor man har där, kan man även kontakta dem för att fråga om specifika saker.

Patientombudsmannen, Patientnämnden och Inspektionen för vård och omsorg

Dessa instanser kan man vända sig till om man är missnöjd med något som rör vård och omsorg, och t.ex. vill driva ett ärende relaterat till detta vidare.

Ombudsmän

Även för annat än vården finns det ombudsmän som man kan vända sig till om man t.ex. anser sig ha blivit diskriminerad eller liknande. Några exempel på olika ombudsmän som du kan vända dig till är bland annat:

  • Barnombudsmannen
  • Diskrimineringsombudsmannen
  • Justitieombudsmännen

Gratis juridisk rådgivning från andra parter

Om du inte tror att någon av de instanser som nämnts ovan kan hjälpa dig med ditt ärende kan du även leta upp en part som erbjuder gratis juridisk rådgivning. Det kan t.ex. röra sig om juridikstudenter, advokatfirmor, enskilda jurister och så vidare. Det man dock måste vara medveten om, om det är så att man väljer att kontakta en sådan part, är att det endast är rådgivningen som är gratis. Dessa gratis instanser hjälper dig därför inte att utföra det som kanske behöver göras, t.ex. skriva stämningsansökningar, utan är det så att du behöver hjälp med något konkret i denna stil, måste du i regel betala för detta.

Gratis juridisk rådgivning från andra parter

Anledningen till att just advokatfirmor och liknande erbjuder juridisk rådgivning gratis är just för att de hoppas att du ska välja att fortsätta med dem, även när du behöver betala för någon tjänst, för att du fick råd av den gratis. Det är dock inget måste, utan mer en förhoppning från deras sida. Skulle du välja att bara ta emot deras råd, som ju då är gratis, kan du även göra det.

Hur hittar man då företag eller personer som erbjuder gratis juridisk rådgivning?

Enklast gör man detta genom att söka på ”gratis juridisk rådgivning” i vilken sökmotor som helst. De allra flesta instanser som erbjuder detta har nämligen en hemsida, där de berättar lite mer om sina tjänster och gratis tjänster. Det är just dessa hemsidor du då kommer att hitta med hjälp av sökmotorerna, och de kommer i sin tur att berätta för dig vart du ska vända dig för att få de faktiska råden mm.