Blancolån för kontantinsats

En sak som många undrar över när det är dags att köpa bostad och man plötsligt upptäcker att man faktiskt inte har tillräckligt mycket pengar sparade för kontantinsatsen som man borde ha (antingen för att man haft svårt att spara i den mån som hade varit nödvändig, eller för att bostaden man vill köpa kostar mycket mer än vad man kanske hade trott) är om det går att ta ett blancolån för kontantinsats i samband med att man tar ett bolån?Information om detta är nämligen ganska svårt att hitta, då bankerna inte alltid talar klarspråk om ämnet. I oktober 2010 infördes ju nämligen nya regler gällande bolån i Sverige, som ställde som krav att man måste ha en kontantinsats på minst 15 % när man vill ta ett bolån. Innan detta kunde man ta ett bolån på hela köpesumman om man ville det, men det går alltså inte längre på samma vis som förr.

Dock kan man hos vissa banker ta två lån samtidigt: ett bottenlån, dvs. bolån, samt ett blancolån, som kan användas för kontantinsatsen. Alla banker beviljar dock inte sådana lån, så om detta är nödvändigt för er del, kan det vara bra att känna till att detta kommer att leda till att ni har färre möjligheter än andra som tar vanliga bolån och har kontantinsatsen färdig.
Banker som tillåter att man tar ett blancolån för kontantinsats, när man väl lyckas hitta dessa, kommer dessutom alltid att göra en bedömning av just din ekonomiska situation för att se om du kan tänkas klara av både ett bolån och ett blancolån. Det är nämligen inte alla som klarar av detta.

Bra att tänka på i sammanhanget

Blancolån som tas för detta, och andra ändamål, har i regel alltid en sk. rörlig ränta, vilket innebär att räntan kan komma att påverkas av ränteläget löpande. Detta innebär en risk för dig, eftersom en höjd ränta förstås leder till högre boendekostnader för din del. Vi rekommenderar dig därför alltid att försöka bli av med ett blancolån som tas för detta ändamål så snabbt som det går.

Det är även viktigt att inte ta denna typ av lån om man inte verkligen har råd med det. Ett bolån i sig är ju nämligen en väldigt stor belastning på privatekonomin, och att då belasta ekonomin ytterligare med lån som man egentligen inte har råd med är sällan en bra ide. Räkna därför verkligen noga på om du har råd med ett blancolån för kontantinsats eller inte. Skulle det kännas det minsta osäkert är det bättre att vänta med bostadsinköpet och försöka spara ihop till en större kontantinsats på egen hand, än att chansa och sätta sig i en dålig sits rent ekonomiskt.