Bolån utan kontantinsats

De flesta som är intresserade av att ta ett bolån vet förmodligen att det är önskvärt att man har en kontantinsats när man vill göra detta. Men alla vet inte att detta faktiskt är ett krav numera. Detta betyder att det inte längre är upp till långivaren att avgöra om man kan ta ett bolån utan kontantinsats eller inte. Istället måste alla långivare följa samma lagar och regler kring detta, oavsett vad de själva må tycka om saken.

Lagstiftning för överbelåning

Den lagstiftning som finns idag gällande detta syftar nämligen till att stävja hushållens överbelåning, som ansågs vara ett problem tidigare. Därför kan man maximalt låna 85 % av bostadens köpesumma idag, vilket förstås betyder att man måste ha en kontantinsats på 15 % själv.


Vänder du dig till en bank och berättar att du inte har dessa 15 %, utan måste låna till kontantinsatsen också, kommer du därför med hög säkerhet att få avslag på denna ansökan.

Att köpa en bostad om man saknar kontantinsats

För många är det det, men är det så att kontantinsatsen det gäller är ganska liten, kan det finnas en väg runt detta. Och det är att ta ett blancolån, dvs. ett vanligt banklån eller liknande på den summa som saknas för kontantinsatsen. Detta gör man i så fall inte av samma långivare som man tar själva bolånet av, utan av en annan långivare. Och man gör detta dessutom på ett sådant sätt att man inte behöver tala om för långivaren vad man ska använda pengarna till (detta är för övrigt standard för blancolån, dvs. lån som tas utan säkerhet).

Dock kommer dock inte detta lån att räknas som ett bolån på något sätt, vilket innebär att räntesatsen för det kommer att vara betydligt högre än vad du betalar för ditt bolån förmodligen.

Bolån utan kontantinsats

Anledningen är att långivaren tar en större risk genom att låna ut pengar till dig utan säkerhet.

Dessutom betalas blancolån tillbaka betydligt snabbare än bolån, så du bör inte heller räkna med att du har hur lång tid på dig som helst att betala tillbaka detta lån heller. (detta är å andra sidan positivt för de flesta vill ju trots allt bli av med lite dyrare lån så snabbt som möjligt)

Viktigt att känna till är även att det i regel ställs högre krav på dig som låntagare om du vill ta ett lån utan säkerhet på kontantinsatsens belopp, eftersom långivaren inte har någon säkerhet för lånet. Det händer därför att folk som får bolån godkända får avslag på denna typ av låneansökningar.