Bostadslån

Bostadslån

Den dag det är dags att ta ett bostadslån står du inför en spännande tid i livet. Att köpa bostad är en stor händelse för de allra flesta. Vissa kanske gör en rejäl bostadsresa under en livstid och köper och säljer bostäder vid flera tillfällen, medan andra köper en bostad som unga vuxna och sedan blir kvar där livet ut. Oavsett vilket så finns det en del saker som kan vara bra att känna till, inte minst om vad du bör tänka på när det kommer till bostadslån.

Inte möjligt att täcka hela köpesumman i ett bostadslån

Det första du behöver känna till är att det inte går att täcka in hela kostnaden för bostaden i bostadslånet. Generellt kan du låna upp till 85 % av kostnaden i ett bostadslån. Resterande del kallas kontantinsats och den behöver du bekosta på annat sätt. Det allra bästa är förstås om du har dessa pengar undansparade och kan betala dem själv.

Ta ett privatlån till kontantinsatsen?

Så är dock långt ifrån alltid fallet. En annan lösning kan vara att ta ett privat lån av exempelvis föräldrar, svärföräldrar eller mor- eller farföräldrar. Fördelen med ett sådant lån framför ett banklån är att du kanske inte behöver betala marknadsmässig ränta och att återbetalningstiden kanske kan vara mer flexibel.


Om du inte har någon att låna av privat blir naturligtvis nästa alternativ att ta ett blancolån för att betala kontantinsatsen. Det innebär att du får två lån att amortera på och du får räkna med att räntan blir betydligt högre på blancolånet. Du behöver därför räkna noga på din ekonomi, så att du känner dig säker på att du har råd med båda lånen, även om räntorna skulle stiga med några procentenheter. Kolla in sajten Huslånränta.se.

Låna till del av köpesumman

Anledningen till att det inte är möjligt att låna till hela köpesumman genom bostadslånet är naturligtvis att det skulle bli en alltför riskfylld affär för bankerna. Banken kan då inte vara säker på att kunna få tillbaka full återbetalning om låntagaren inte betalar enligt plan. Huset eller lägenheten kanske inte kan säljas för samma värde, och då skulle banken förlora pengar på affären. Av den anledningen måste det finnas en marginal.

Låna till del av köpesumman vid bostadslån.

Jämför lån

Det är mycket troligt att bostadslånet är det största lån du någonsin kommer att ta. Med tanke på detta är det naturligtvis oerhört viktigt att du gör ett klokt och genomtänkt val. Du bör inte omedelbart ansöka om bostadslån hos den bank där du har ditt lönekonto. Du bör istället se över vilka aktörer som finns och vad de har att erbjuda. Det kan också vara så att du kan använda både lönekonto och sparkonton som förhandlingsmöjligheter för att få lägre ränta på lånet.

Om du erbjuder dig att flytta dina konton till en annan bank kan detta vara ett sätt att pressa räntan ytterligare. Det gäller helt enkelt att du har lite is i magen och verkligen tar dig tid att göra ordentliga efterforskningar. Titta inte bara på de allra största bankerna utan se även över vad de lite mindre eller nyare bankerna har att erbjuda. Det finns gott om banker som erbjuder bostadslån idag.