Bolån

Bottenlån

Förr när man tog lån för att köpa bostad talade man ofta om bottenlån och topplån. Men som de flesta som läst på lite om hur bolånemarknaden funkar idag redan känner till förmodligen, har ju detta med bolån ändrats ganska radikalt under senare år. Detta gör att många undrar om bottenlån respektive topplån fortfarande finns, eller hur det egentligen ligger till med detta? Svaret på denna fråga är att detta med bolån ändrats i den grad att bottenlån inte längre finns. Det samma gäller topplån. Istället finns det bara en låntyp som det kan bli tal om när man tar ett bolån idag, och det är vad man kallar ett vanligt bolån.


Vad beror då detta på?

Anledningen är att man förr även kunde låna till kontantinsatsen när man köpte en bostad. Det räckte därför med en mycket liten kontantinsats för att genomföra ett bostadsköp, och det var i vissa fall även möjligt att köpa en bostad utan någon som helst egen insats. Detta ansågs dock vara för riskabelt, eftersom detta ledde till att många skuldsatte sig för mycket, och därför slutade man bevilja lån på själva kontantinsatsen, vad som förr kallades för topplån.

Bottenlån

Det går därför idag enbart att ta vad som kallas för bottenlån, dvs. den del av lånet som blir över av köpesumman utan kontantinsatsen. Denna del av lånet motsvarar 85 % av köpesumman, och är alltså idag den enda typen av bolån man kan ta. Eftersom den andra delen av bolån, som alltså var möjlig förr, men inte längre, dvs. topplånet, inte finns kvar längre, bestämde man sig därför för att underlätta för låntagarna genom att enbart tala om bolån.

Och inte de andra låntyperna, då de ändå inte är aktuella för dagens låntagare. Du kan ju helt enkelt inte ta ett topplån idag. Och bottenlånet får du ändå när du tar ett bolån, vare sig du specifikt ber om detta eller inte.

Recension:

Bottenlån
Betygsatt av: Bankfakta
Betyg: 4.8/5