Om du har ett lån, och har lite mer pengar över än vad du kanske trodde när du skaffade lånet, undrar du kanske om det skulle kunna vara en bra ide att delbetala lånet när du har möjlighet till detta. Men hur ligger det egentligen till med detta? Är det möjligt, eller kan lånegivaren sätta stopp? Och är det något särskilt man ska tänka på i samband med att man göra detta? Allt detta ska vi försöka reda ut åt dig, så att du själv kan avgöra om det är en bra ide för just dig att delbetala lånet eller inte.
Viktigt att känna till
Alla lån man tar och kan ta är lite olika. Detta innebär att samma regler inte gäller hos alla lånegivare när man vill delbetala lånet. Med anledning av detta är det ytterst viktigt att du läser villkoren för just det lån du tagit, för att se vad som anges om detta i dem. Detta bör alltid vara din utgångspunkt, men det finns förstås vissa saker som många lån har gemensamt, när det gäller just delbetalningar. Dessa kommer vi att presentera längre fram i denna artikel, men vi vill ändå verkligen understryka vikten av att ta en titt på just dina egna specifika lånevillkor. Detta kan nämligen räta ut många frågetecken man har.
De flesta lånegivare tillåter dock att man delbetalar på sitt lån, och i regel kan man göra detta utan någon extra kostnad. Den enda lånetypen som detta inte brukar gälla för är bolån, då annorlunda villkor gäller för denna typ av lån. Framför allt gäller detta lån som har en rörlig ränta, har man bundit räntan på lånet (vilket är vanligt på t.ex. bolån) kan andra regler gälla.
Hur gör man då i praktiken för att delbetala lånet?
Rent praktiskt går detta till så att man kontaktar den lånegivare som man tagit lånet av, för att berätta för denna att man vill göra en delbetalning på lånet. Du kommer då att få instruktioner av lånegivaren gällande vad du behöver göra rent praktiskt, dvs. vilket konto du behöver sätta in pengar på, vilket meddelande som behöver skickas med för att allt ska bli rätt, och så vidare.
Följ alltid dessa instruktioner noga och försök aldrig delbetala på ett lån utan att ha kontaktat lånegivaren, då blir det nämligen lätt pannkaka av alltihopa!
Vill man, och har man möjlighet till det, kan man även förtidsinlösa hela lånet. Tillvägagångssättet brukar då likna det vid en delbetalning, men man måste vid förtidsinlösen även ta hänsyn till räntor mm., så förfarandet brukar vara lite annorlunda. Kontaktar du din lånegivare gällande dessa saker är det därför viktigt att du är tydlig med om det är en delbetalning eller ett förtidsinlösen du vill göra.
Vad händer efter en delbetalning?
Det beror på lånetypen på lånet. Har du tagit ett så kallat annuitetslån, kommer summan du återbetalar på lånet varje månad inte att förändras, däremot blir du av med ditt lån snabbare. Har du däremot tagit ett sk. rakt lån, kommer du efter att du gjort en delbetalning att betala tillbaka mindre varje månad.