Drömmen om en egen pool

Drömmen om en egen pool

Många människors stora dröm är att bygga en egen pool på tomten, antingen en pool som man kan använda endast under sommaren eller en pool som går att använda året runt. Men när man ska bygga en pool, speciellt om man ska göra det helt själv utan att anlita något företag, finns det några saker som är viktiga att tänka på. I denna artikel kommer du att få lära dig hur du på det enklaste sättet kan bygga din egen drömpool, du kommer också få veta vad som är viktigt att tänka då på.

Bygg din egna pool – Så går du till väga

När du ska bygga din egen pool finns det många steg som du bör följa för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Oftast behöver du också färdiga pooldelar och de går att köpa på till exempel Poolgiganten. Poolgiganten är ett företag som har över 30 års erfarenhet när det kommer till pooler och har fått riktigt bra omdömen från tidigare kunder. I guiden nedan kommer du att bli guidad steg för steg hur du bygger din egna pool på bästa sätt.

Förberedelser inför pool-bygget

 • Det första du behöver göra innan du börjar med själva byggandet är att fundera över vilken slags pool du vill bygga. Det finns flera olika poolvarianter, bland annat rektangulär pool, oval pool, pool med eller utan spa, ovan jordpool eller nedgrävd pool, sommar pool eller året runt pool.
 • När du väl har valt vilken slags pool du vill bygga är det dags att hitta en bra plats att placera poolen på; välj då gärna en plats med mycket sol och bra läge.
 • När du har valt vilken pool du vill ha och var poolen ska vara placerad är det dags att kika in på Poolgiganten för att titta efter delar och verktyg som du kan tänkas behöva. På Poolgiganten kan du även rådfråga personalen när du behöver tips eller hjälp och du kan även be om en offert.

Bygga pool

Påbörja själva bygget av poolen

 • Nu när alla förberedelser är klara är det dags att börja med själva byggandet. Det första du behöver göra är att gräva där du har tänkt placera poolen, du kan antingen gräva för hand, vilket kan ta lite tid, eller gräva med grävskopa. Det går självklart också bra att anlita ett företag som gräver åt dig.
 • När du har grävt klart är det dags att lägga ned en bra och stabil bottenplatta som är både hållbar och gedigen. Du behöver också lägga dränering för att det inte ska uppstå några problem i framtiden.
 • Nu är det dags att montera den färdiga poolkroppen eller poolstommen som du köpt från Poolgiganten och sedan ska alla rör som ska gå från och till poolen dras. Alla instruktioner för hur du gör detta följer med från Poolgiganten.
 • När poolen är färdig är det viktigt att du kontrollerar att allt är som det ska, det är också bra om du köper en pump och filter för att vattnet ska hålla sig rent och fint.
 • Allt material, verktyg och beskrivningar som du kan tänkas behöva medföljer när du köper allt detta från Poolgiganten, du behöver alltså inte lista ut på egen hand hur själva poolbygget ska gå till. Tänk också på att det är dyrt att bygga en pool, så se till att du har en bra ekonomi. Allt material brukar hamna mellan 150 000-200 000 kronor. Sedan tillkommer det självklart kostnader för till exempel utgrävning och inkoppling.

Att vinterstänga poolen

Vinterstäng din pool

Om du har valt att bygga en sommarpool behöver du vinterstänga din pool när vintern börjar närma sig. Nedan kan du läsa lite kort om vilka steg du behöver göra, mer utförlig information om att vinterstänga pool finns självklart hos Poolgiganten.se.

 • Du behöver fixa både bräddavlopp, slangar och inlopp.
 • Cirkulationspumpen ska göras i ordning inför vintern.
 • Filtret eller filtren ska rengöras och fixas till inför vinterförvaringen.
 • Värmepumpen ska fixas med och täckas över.
 • Jet-stream ska kopplas ur och vattennivån ska vara under jet-streamen.
 • Sist men absolut inte minst så ska poolen tömmas på vatten, det är viktigt att du läser hur du gör detta på Poolgigantens hemsida.