Bolån

Få ett lånelöfte

När man ansöker om ett bolån kommer man ibland i kontakt med termen lånelöfte, och de flesta förstår att detta har något med bolånet att göra, men inte alltid vad denna term egentligen innebär i praktiken. Därav kommer här en kort guide till lånelöften, så att du vet vad som avses, samt om du själv är i behov av ett!

Varför behövs lånelöften?
Lånelöften har tagits fram eftersom banker, samt även mäklare och köpare av bostäder, känner till att det ofta går väldigt snabbt när man lägger bud på en bostad. Vill man ha en chans att vara med i matchen gällande budgivningen går det därför inte att kolla med banken om man kan låna en viss summa eller inte innan man lägger bud, framför allt inte om det är aktuellt med flera bud och så vidare.Det man gör för att förhindra detta är därför att man kollar upp med banken hur mycket man skulle kunna få låna innan man ens ger sig in i budgivningen. Banken tar då i samband med detta en titt på just din ekonomi, och ger dig ett max. tak för vad som kan vara möjligt för dig att få i lån, vilket förstås även av andra anledningar kan vara intressant för dig att veta. Sedan får du ett papper på vad man kommit fram till.

Genom att ha ett lånelöfte kan du därför känna dig säker på att du verkligen har möjlighet att köpa bostaden till det pris som du lägger bud på, vilket förstås är väldigt skönt.

Vem är det då som utfärdar dessa lånelöften?
Det gör banker eller andra bolåneinstitut. Du vänder dig med andra ord till samma instans för att få lånelöfte som du vänder dig till för att få lån. Man kan ansöka om lånelöfte från flera olika banker eller institut om man vill det.

Viktigt att känna till om man tar ett lånelöfte
Ett lånelöfte är inte giltigt i all framtid, utan har i regel en giltighetstid, som förstås anges på lånelöftet, så att man har full koll på vad giltighetstiden är. I regel brukar giltighetstiden vara 6 månader, men skillnader kan förekomma beroende på vem man tar lånelöftet av.

Hittar man ingen bostad som man vill köpa inom denna giltighetstid händer inget alls. Du förbinder dig med andra ord inte till något genom att ta ett lånelöfte, vilket är viktigt att känna till. Skulle det vara så att du fortfarande letar bostad har du dock möjlighet att förlänga lånelöftet hos många lånegivare, med ytterligare 6 månader eller liknande.

Lånelöftet du får gäller förstås endast under förutsättning att inget gällande dina ekonomiska förutsättningar, som banken har till grund när de gör sin bedömning inför lånelöftet, inte förändras innan du tar ett bolån. En kreditprövning görs nämligen inte bara när du ansöker om ett lånelöfte, utan även när du sedan väl tar bolånet, om du nu kommer till detta skede.
Givetvis måste även den bostad du köper vara värd det du vill betala för den, dvs. även värderingen av själva objektet spelar roll i sammanhanget, vilket inte alla tänker på. Det är förvisso ganska sällan som problem uppstår med tanke på just detta, men detta är ändå väldigt viktigt att känna till.

Det kostar inget att ansöka om ett lånelöfte, men tänk på att en kreditförfrågan alltid registreras i samband med att du ansöker om ett lånelöfte, så med anledning av detta bör man inte ansöka om hur många lånelöften som helst, trots att det känns lockande för en del. Några stycken brukar inte vara ett problem, för det är vanligt att folk söker om lånelöfte hos mer än en bank, och eftersom du ska köpa bostad finns det ju enligt banken en bra anledning till att du gör detta, så det brukar gå bra att förklara detta för banken, men låt som sagt inte detta gå överstyr.

En del mäklare kräver faktiskt att man har ett lånelöfte, vilket förstås kan vara lite irriterande för den som med säkerhet vet att man kan finansiera köpet av bostaden på ett annat sätt (det kan dock i så fall gå att lösa detta med hjälp av utdrag från bankkonto eller liknande), men även detta bör vara en anledning till att man faktiskt ansöker om lånelöfte i god tid innan man ger sig in i leken med bostadsköp.

Det finns dock ingen anledning till att springa runt med lånelöftet på visningar eller liknande, utan mäklaren kollar i regel endast upp att detta finns i samband med att man faktiskt lägger bud.