Företagsobligationer

Intresset för så kallade företagsobligationer är större än någonsin i Sverige idag. Men hur funkar företagsobligationer egentligen? Och bör man investera i dessa? Här kommer en kort guide till allt som rör företagsobligationer som vi hoppas ska ge dig svar på dessa, samt kanske även en hel del andra, frågor.

Varför är företagsobligationer så populära?

Till stor del beror detta på den enorma uppmärksamhet de fått i media under de senaste åren, framför allt under 2012 och 2013, då företagsobligationer var en otroligt stark trend. Att dessa obligationer blivit vanligare händer även samman med finanskrisen som började år 2008, eftersom företagsobligationer är ett sätt för företag att få in pengar.

Istället för banklån

Istället för att ta banklån vänder sig nämligen företagen till sparare och ber om lån. Trots att detta är ganska riskfyllt, har många svenskar hittills nappat på dessa möjligheter, då detta kan leda till stora vinster om allt går vägen, vilket dock inte alltid händer.


Företagsobligationer förknippas därför med samma riskfaktorer som t.ex. aktiehandel. Många menar dock att riskerna för dessa obligationer är ännu större än för aktier. Huruvida detta stämmer eller inte är dock svårt att säga.

Vad är löptiden på en företagsobligation?

Det varierar, eftersom detta avgörs av företaget ifråga, men vanliga löptider är allt från 2 till 3 år, upp till 15 år. Löptider däremellan är dock vanligast.

Företagsobligationer

Vad får man för avkastning på det man investerar?

Även detta varierar mellan olika obligationer, men i regel får man någon slags ränta. Exakt vilken ränta beror dock på villkoren, samt på hur det går för företaget det gäller, så klart. Ju sämre kreditvärdighet ett företag har, desto bättre ränta brukar man kunna få. Ju mer stabilt ett företag är, desto sämre ränta får man, å andra sidan.

Risker med företagsobligationer

Den största risken med dessa är att de inte står under den statliga insättningsgarantin. Detta innebär att om företaget det gäller går i konkurs, så kan du i värsta fall förlora allt du investerat. Detta gör att en del drar sig för denna investeringsform.

Det finns inte heller någon etablerad andrahandsmarknad för företagsobligationer i Sverige idag, vilket det gör för de flesta andra finansiella instrument. Även detta kan avskräcka en del.

Var skaffar man företagsobligationer?

I så fall kan du vända dig till en bank eller mäklare. Du måste ha ett värdepapperskonto för att komma igång, och det kan vara bra att veta att obligationspriserna för företagsobligationer brukar ligga på ca. 10 000 kronor, och i regel köper man ofta företagsobligationer i 10-tal. Det behövs med andra ord i regel en ganska stor initial summa för att komma igång.

Både privatpersoner och juridiska personer kan köpa företagsobligationer vid intresse.