Gör en lånekalkyl innan du tar lån

Innan man tar ett lån är det jätteviktigt att man verkligen vet med sig att man har råd med lånet. Annars kan ett inte så genomtänkt låneåtagande försämra en redan dålig ekonomi ytterligare, vilket förstås inte är tanken. Ett bra sätt att ta reda på om man har råd med ett visst lån eller inte är förstås att räkna på detta, dvs. vad din månadskostnad (för det är ju just den som ofta är intressant i sammanhanget, de flesta vill ju trots allt veta vad de kommer att behöva betala varje månad i samband med sina övriga utgifter) kommer att bli. Detta kan man göra med hjälp av mattekunskaper och miniräknare, men många föredrar att istället använda färdiga och lite mer officiella lånekalkyler som tillhandahålls av långivarna själva. Genom att få resultat på kostnader och annat i dem säkerställer man nämligen att inga fel förekommer (för räknar man på detta på egen hand kan man ju faktiskt ha räknat fel), och många tycker att detta känns betydligt säkrare än att förlita sig på sina egna resultat.



Att kika lite på lånekalkyler är även ett bra sätt att förstå hur den återbetalningstid du väljer på lånet påverkar månadskostnadens storlek. Detta har nämligen inte alls så bra koll på som man kanske skulle önska, men att testa sig fram med lite olika återbetalningstider i lånekalkyler är ett jättebra sätt att öka förståelsen för detta, samt även hitta den återbetalningstid som passar just dig bäst.

Vidare använder en del lånekalkyler för att jämföra olika lånealternativ med varandra, dvs. för att göra en prisjämförelse av flera olika lån. Detta kan också vara ett bra alternativ, för vem vill väl egentligen betala onödigt mycket för ett lån? Genom att kika på lånekalkyler hos åtminstone några olika långivare ser du dock tydligt vem som egentligen har den billigaste möjliga effektiva årsräntan på lånet och så vidare. Lånekalkyler kan därför vara ett bra alternativ till så kallade prisjämförelsetjänster, som annars är väldigt populära i sammanhanget.

Kan man lita på de resultat som man får fram i lånekalkyler?
Helt och hållet kan man inte det, eftersom även en lånekalkyl förstås kan vara felaktigt konstruerad. Dessutom kan saker som inte står med eller utskrivna i kalkylen påverka slutsumman du får fram. Det kan t.ex. vara antalet dagar i en månad, ändrade räntesatser och en hel del annat. Dessutom är det vanligt att återbetalningssumman på en del lån inte är den samma varje månad, vilket betyder att den ändras från månad till månad. Man bör därför ta alla summor man får upp i dessa kalkylatorer med en nypa salt, men de är väldigt bra som vägvisare i sammanhanget.

Hur hittar man då de rätta lånekalkylerna?
Detta gör du enkelt på två olika sätt:
Antingen kan du gå in direkt på den långivares hemsida som intresserar dig, om du har koll på vad denna är, eller så kan du leta efter detta i sökmotorer, så kommer dessa att guida dig till rätt internetsida där du kan hitta kalkylen för ditt lån. Inte ens att det skulle vara svårt eller liknande bör därför hindra dig från att ge en lånekalkyl ett försök!

Lånekalkyl

Hur vet jag om det finns en lånekalkyl för just det lån jag vill ta?
Enklast tar du så klart reda på detta genom att leta på nätet, i stil med det vi nämnde ovan, men i regel kan man säga att lånekalkyler finns för de flesta vanliga typer av lån idag, hos alla de stora och kända lånegivarna i vårt land. Oavsett om det är ett bolån, ett smslån eller något mellanting du skulle vilja söka om, är det därför i regel fullt möjligt att hitta en bra och vettig lånekalkyl för ditt ändamål.