Handpenningslån

Sedan bolånereglerna ändrades i Sverige är de flesta vana vid att man måste ha en handpenning eller kontantinsats, som det också kallas, färdigt när man vill köpa en bostad. Många tror därför att det är helt kört att låna till handpenningen, ens tillfälligt, även om detta skulle behövas, men så är det faktiskt inte. Istället finns det en särskild lånetyp idag, vid namn handpenninglån, som man kan ta för att låna till handpenningen under en kortare period om man behöver det. Nedan hittar du all information du behöver om dessa så kallade handpenninglån, utifall att ett sådant skulle bli aktuellt för dig vid något tillfälle.


Vad kännetecknar ett handpenningslån?

Det viktigaste man bör känna till om handpenningslån är att de har mycket korta löptider. Dessa lån tas nämligen bara för perioden mellan att man skriver på kontraktet, till att bolånet betalas ut. Detta kan alltså vara en period på några veckor eller månader bara. Ett handpenninglån har därför inte alls lika lång löptid som ett bolån eller liknande.

Storleksmässigt är handpenningen 10 till 15 % av den slutliga köpeskillingen. Ett handpenninglån är därför också alltid i denna storlek, det kan inte vara större än så.
När du tar ett handpenninglån kommer lånesumman alltid att betalas till mäklaren som du gör affären med. Denne håller sedan pengarna spärrade tills att affären är klar. Just därför har de flesta banker som beviljar handpenninglån som krav att man måste köpa bostaden det gäller via en mäklare. Dessa lån beviljas därför inte åt dem som inte har använt en mäklare vid köpet.

Handpenningslån

Annat som kan vara bra att känna till

Du behöver inte uppge någon säkerhet för ett handpenninglån, då detta är ett sk. blancolån. Detta kan låta smidigt, men tänk på att detta även innebär en högre ränta, vilket ju är standard på blancolån, i jämförelse med t.ex. bolån. Kostnaden brukar dock inte bli väldigt hög, eftersom löptiden på lånet är så kort.

I regel brukar det endast vara möjligt att ta ett handpenninglån av samma bank eller långivare som även beviljar ditt bolån.