Juridik

I behov av juridisk hjälp? Här kan du få det!

Om du behöver juridisk hjälp finns det faktiskt ett flertal parter som du kan vända dig till för att få detta. Det är därför inte nödvändigt att omgående anlita en jurist eller advokat om man behöver råd kring någon juridisk fråga som en del tror. Väldigt många har dock inte så bra koll på vad man kan få juridisk hjälp, så här kommer en kort översikt:

Gratis juridiska rådgivningstjänster
Hur konstigt det än kan låta så finns det nämligen flera sådana i Sverige idag. Det kan vara jurister eller t.o.m. advokatbyråer som startat upp dessa, för att locka till sig nya kunder. Tanken att att kunderna ska lockas till dem med den kostnadsfria rådgivningen, och skulle de sedan behöva en juridisk tjänst, väljer de ofta den som gav dem råden.Att anlita de jurister eller företag eller organisationer som erbjuder gratis juridisk hjälp av dock inget måste. Du kan även bara ta del av alla gratis råd du får, om du föredrar det, eller om du anser att det inte finns behov av något mer.
Du hittar enkelt gratis juridiska rådgivningstjänster med hjälp av sökmotorer som Google, eftersom de som erbjuder dessa tjänster i regel har en hemsida där de beskriver gratis tjänsterna. Så börja med att titta på detta!

Kommunen
Kommunen där du bor kan också hjälpa till med vissa mer vardagsnära juridiska frågor, som t.ex. rastning av hundar, bygglov och liknande. Kan ditt ärende räknas in under kommunens ansvarsområden kan det därför även vara lönt att kontakta dem.

Ditt försäkringsbolag
Detta låter kanske helkonstigt för många, men faktum är att de flesta har rätt till juridisk hjälp via sk. rättsskydd via sitt försäkringsbolag om de har en hemförsäkring, villaförsäkring eller fritidshemsförsäkring. Så kolla i ditt försäkringsbevis om detta kan vara något du omfattas av, eller kontakta ditt försäkringsbolag för att fråga dem om detta!

Allmänna reklamationsnämnden
ARN, som denna nämnd också kallas, kan hjälpa till i fall där man köpt varor eller tjänster som man inte blev nöjd med. Konsumentfrågor, helt enkelt! Den enda inskränkningen som finns är att tvisten måste råda mellan rid som privaperson och ett företag. ARN handhar därför inte tvister mellan privatpersoner.