ID-skydd – skydda dig mot ID-kapning

Skaffa ett ID-skydd

I dagens läge utsätts tyvärr väldigt många människor för ID-kapning och de som drabbas hårdast är tyvärr äldre personer. I denna artikel kommer vi att gå igenom vad ID-kapning är för något och hur du på bästa sätt kan skydda dig från att få din identitet kapad.

ID-kapning

ID-kapning är något som drabbar tusentals människor varje år och de som drabbas hårdast är äldre personer. Men vad är egentligen ID-kapning? ID-kapning betyder att en annan människa utger sig för att vara dig, till exempel vid köp på internet. Personer som håller på med ID-kapningar använder ditt namn när de till exempel ska köpa en TV på internet. Du kommer alltså få en faktura på ett köp som du inte har gjort. När du får en faktura på ett köp som du inte har gjort så är det du som blir skyldig att betala för det som är köpt. En annan typ av ID-kapning kan vara att en person använder sig av din legitimation för att komma in på bland annat krogen. Om någon människa lyckas komma över din identitet så finns det stor risk att personen använder sig av dina personuppgifter för att ta stora lån eller köpa dyra saker som du sedan blir skyldig att betala.

Varningstecken

Det finns några varningstecken som man ska vara uppmärksam på, media och radio brukar varna för dessa saker nästan dagligen. Under vissa perioder så ringer bedragare runt till människor och utger sig för att komma från till exempel banken. Då brukar de be dig om att använda ditt BankID för att du ska signera något för att inte förlora pengar. Dessa samtal kommer självklart inte från din bank utan det är personer som försöker ID-kapa dig. Sedan finns det människor som ringer och säger att du har blivit ID-kapad, bara för att du ska logga in på din bank med ditt BankID och kolla upp det. Om du får ett sådant samtal så ska du aldrig göra det som du blir tillsagd att göra. Banken eller polisen ringer aldrig till dig och säger att du har blivit ID-kapad.

Undvik att bli ID-kapad.

Andra bedragare använder sig av en metod där de använder sig av Swish och swishar dig en summa pengar, sedan får du ett sms eller ett telefonsamtal där du blir tillsagd att swisha tillbaka pengarna för att personen av misstag har swishat pengarna till dig. Om du får en okänd Swishbetalning, samtal eller sms om att du ska swisha pengar så ska du aldrig göra det, då risken är stor att du blir ID-kapad. Var alltid uppmärksam på märkliga sms och samtal där du blir tillsagd att använda ditt BankID eller din Swish. Banken, poliser och andra myndigheter ringer som sagt aldrig upp dig och ber dig använda ditt BankID eller din Swish.

Så skyddar du dig på bästa sätt

Nu har du fått veta några typiska bedrägerimetoder som bedragare använder sig av, men hur skyddar man sig mot detta då? Här kommer du att få veta hur du på bästa sätt kan skydda dig.

 • Svara aldrig på okända sms och samtal.
  Det enklaste sättet att skydda sig på är att inte svara på sms eller samtal från okända nummer. Sms som ser konstiga ut är väl kanske enklast att inte svara på då man vet direkt att det är något som inte stämmer. Men ibland kan det vara svårt att inte svara på samtal från okända nummer för det kan ju vara något viktigt. Om du svarar på ett nummer och personen ber dig använda dina bankuppgifter eller din identitet på något vis så ska du direkt lägga på luren och absolut inte göra det som personen har bett dig om. När du får dessa samtal och lägger på luren så ska du istället ringa till polisen direkt på 114 14 så att de kan hjälpa dig men också varna andra för ID-kapningar.
 • Köp ID-skydd.
  Om du känner dig väldigt orolig och osäker så kan du alltid köpa ett ID-skydd. Det finns företag som jobbar med just detta för att skydda dig. Men det är viktigt att du läser på om företaget som säljer ID-skydd innan du tar kontakt med dem. Vissa företag vill bara ha dina pengar och lurar dig istället för att skydda dig. Du kan alltid läsa recensioner om företaget innan du bestämmer dig för att köpa ett ID-skydd.
 • Dela aldrig med dig av dina koder och dina personuppgifter.
  För att skydda dig på bästa sätt så ska du aldrig dela med dig av dina koder och personuppgifter till andra människor, inte ens till dina vänner och bekanta.
 • Be sidor på nätet att ta bort dina personuppgifter.
  Det finns sidor på nätet som har allas personuppgifter. Du kan be dem att ta bort ditt personnummer så att det inte är synligt för andra på nätet.

Sammanfattning

ID-kapningar är tyvärr något som är väldigt vanligt i dagens läge. Alla människor kan drabbas men äldre personer har tyvärr större risk att bli drabbade. Bedragare använder sig ofta av ditt personnummer vid köp av dyra saker på nätet. Då får du hem en faktura och blir skyldig att betala även fast det inte är du som har köpt något. Vissa bedragare använder sig av en annan metod där de ringer eller smsar dig och ber dig använda ditt BankID för att signera något. Detta ska du aldrig göra eftersom banken och andra myndigheter aldrig ringer till dig och ber dig använda ditt BankID.

För att enkelt skydda dig mot bedrägerier så kan du låta bli att svara på okända sms och samtal. Ibland kan man dock behöva svara på nummer man inte känner igen och om personen säger något märkligt så ska du lägga på luren direkt och istället ringa till polisen för att de ska hjälpa dig och kunna varna andra för att inte råka ut för samma sak. Du kan också köpa ett ID-skydd men då är det viktigt att du kollar upp företaget innan du köper något eftersom det finns företag som lurar dig på pengar istället för att skydda dig.