Inkassokrav av smslån

Som alltid när man tar lån bör man vara noga med att man är helt säker på att man kan betala tillbaka lånet man tar när man tar ett smslån. Ibland blir det ju dock inte som man tänkt sig, vilket gör att det kan vara bra att veta lite om hur processen då egentligen ser ut. Därav kommer här en kort översikt av vad som händer från att du inte betalar ditt smslån i tid, till inkassokrav av smslån och vad som händer efter det. Vi hoppas givetvis att detta inte är något som du själv kommer att behöva uppleva i verkligheten, men skulle så vara fallet är det ändå bra att veta vad som egentligen kan göras i alla olika skeden.

Själva processen börjar med att du som låntagare som tagit ett smslån inte betalar tillbaka detta lån i tid, dvs. när du kommit överens med långivaren att det ska betalas. (Därför är det för övrigt alltid viktigt att titta på smslåns återbetalningstider innan man ansöker om dem, så att man med säkerhet vet att återbetalningstiden passar en).


Då kommer nämligen långivaren i regel att skicka ut en påminnelse till dig. För detta tar man ut en påminnelseavgift. Detta eftersom det innebär extra jobb för lånegivaren att skicka ut detta. Hur stor påminnelseavgiften är beror dock på långivaren, då olika banker har olika priser för detta.

Så fungerar Inkasso

Skulle du välja att betala i detta skede betalar du den ursprungliga skulden PLUS den påminnelseavgift du råkat ut för, så detta blir genast dyrare än om du betalar i tid.
Skulle du inte betala tillbaka heller efter att du fått påminnelsen av långivaren, skickas i regel kravet till en inkassobyrå. Denna inkassobyrå kommer då att försöka kräva in ursprungsskulden, påminnelseavgiften samt en egen kostnad för indrivningen (denna kostnad, som alltså går till inkassobyrån brukar vara minst 150 kronor, men även högre inkasso kostnader förekommer, till och med betydligt högre sådana). Så vid varje steg läggs ytterligare kostnader på din skuld.

Inkassokrav av smslån

När ärendet och skulden ligger hos en inkassobyrå har du ännu inte fått en betalningsanmärkning, fast en del tror det, utan det är först i nästa skede som detta sker.
Kan inte heller inkassobyrån driva in skulden kommer nämligen skulden att skickas vidare till Kronofogden, som då kommer att ta ut sina egna, ännu högre kostnader, för att driva in skulden. Det är också i detta skede som man kan få en betalningsanmärkning.

Som du ser betyder alltså inte det faktum att du inte betalar tillbaka ditt smslån i tid eller ens att du fått ett inkassokrav av smslån att du får en betalningsanmärkning, utan det ska rätt mycket till för att ditt ärende ska gå så långt.