Försäkring

Inkomstförsäkring

Så kallade inkomstförsäkringar har ökat oerhört mycket i populäritet under de senare åren, men många svenskar tycker att det är svårt att veta om man egentligen bör teckna en inkomstförsäkring eller inte. Eftersom detta är ett individuellt val, som var och en måste göra på egen hand, kommer här en kort guide till vad inkomstförsäkringar egentligen är, så att du förhoppningsvis lättare kan avgöra om en inkomstförsäkring passar dig eller inte.


Vad är tanken bakom en inkomstförsäkring?

Grundtanken med denna försäkringstyp är att man skyddar sig ekonomiskt utifall att man skulle förlora jobbet. Då får man ju visserligen en viss ersättning från A-kassan och arbetslöshetsförsäkringen, men denna ersättning motsvarar endast 80 % av den tidigare lönen man hade, och det finns ett max.tak för hur mycket man kan få. Detta innebär att höginkomsttagare inte i själva verket får 80 % av den faktiska lönen man hade, utan mindre än så. Hur mycket mindre beror dock på hur mycket man tjänade.

En inkomstförsäkring ger dig mellanskillnaden mellan dessa 80 % och det du får av a-kassan. Detta gör det lättare att bibehålla den tidigare levnadsstandarden under arbetslösheten, vilket många förstås uppskattar.

Inkomstförsäkring

Hur skaffar man en inkomstförsäkring?

Detta kan man göra på två olika sätt: Antingen via sitt fackförbund, eftersom många fackförbund idag erbjuder sina medlemmar denna förmån, ofta ingår till och med premien för inkomstförsäkringen i den medlemsavgift man betalar till facket, så man behöver inte ens göra något särskilt för att få den. Det andra sättet att teckna en inkomstförsäkring på är att göra detta direkt via ett försäkringsbolag. Detta väljer de som av olika anledningar inte är med i facket i regel att göra.

Vem bör teckna en inkomstförsäkring?

Som du förmodligen förstått av informationen ovan hänger huruvida man är i behov av en inkomstförsäkring eller inte ihop med hur mycket man tjänar. Det man max. kan få av a-kassan i ersättning är 11 000 kronor ungefär, vilket motsvarar 80 % av en lön på 18 700 kronor. Den som tjänar mer än så kommer därför inte att få ut hela 80 % av den tidigare lönen vid arbetslöshet. Har du en högre lön än så, bör du därför överväga en inkomstförsäkring. Läs mer här. Ju mer du tjänar över denna summa, desto viktigare är det förmodligen för dig med en inkomstförsäkring.

Kan då vem som helst teckna en inkomstförsäkring?

Man måste uppfylla vissa krav för att få göra detta, precis som när det gäller de flesta andra försäkringar. De exakta kraven kan variera lite beroende på försäkringsgivaren, men de brukar vara något i stil med:

  • Att man är tillsvidareanställd
  • Att man omfattas av LAS, dvs. lagen om anställningsskydd
  • Att man är bosatt och arbetar i Sverige
  • Att man är medlem i a-kassan
  • Att man inte redan känner till att det finns en risk för varsel, uppsägning eller liknande

Dessutom brukar olika ålderskrav finnas med i villkoren. Dessa varierar dock ganska mycket beroende på försäkringsgivaren, så detta är något vi rekommenderar att du kollar upp fö varje försäkringsgivare.

Recension:

Inkomstförsäkring
Betygsatt av: Bankfakta
Betyg: 4.9/5