Inred barnrummet

Att inreda barnens rum är roligt och inspirerande. Det kan göras som ett stort projekt där allt görs om och där nya möbler köps. Det kan dock även göras som mindre projekt där du kanske möblerar om, byter ut textilier eller tapetserar om. Oavsett vilket så brukar förändringarna uppskattas av barnen som ofta tycker att det är roligt och mysigt att få lite nytt. För dig som inreder brukar det också vara roligt både att förbereda genom att göra olika inköp och att sedan dekorera och inreda.

Olika krav beroende på ålder

Hur ett barnrum ska inredas beror naturligtvis på åldern på barnet som bor i rummet. Det är utan tvekan så att olika åldrar ställer olika krav. När det gäller de yngre barnen brukar förvaring vara en viktig nöt att knäcka. Det sprids ofta en hel del leksaker på golvet och det är därför klokt att fundera på hur detta kan lösas på ett bra sätt. Fundera över vad som är det rätta för just er. Vill ni satsa på hyllor, lådor, skåp eller vill ni kanske göra på annat sätt? Varför inte sticka eller virka en hängmatta som kan hänga i taket, där alla mjuka djur kan ligga när de inte används till exempel? Detta är en smart lösning i det lilla rummet, där alla ytor är värdefulla.


När det gäller ytor så är de för övrigt också viktiga. Små barn vill också kunna leka på en ganska öppen yta. Dekorera därför gärna rummet med en stor stadsmatta där barnet kan köra med sina bilar, eller en matta med en hage där barnet kan hoppa hage. Du hittar bra inspiration på mattor hos www.barnmattor.nu. Det behöver inte vara fullt med möbler i ett barnrum, ibland kan de öppna ytorna vara de bästa och mest uppskattade. Vissa möbler behövs dock utan tvekan. En säng av något slag är en nödvändighet, liksom någon typ av förvaring. Andra saker som också alltid behövs är lampor, gärna flera stycken. Garderober eller en byrå att lägga kläder i behövs också, och kanske vill barnet ha en skön fåtölj eller stol att sitta och mysa i. Det finns gott om tänkbara möbler att inreda barnrummet med som passar de små barnen perfekt.

För de större barnen är det lite andra saker som gör att rummet blir uppskattat. När du ska inreda ett rum till ett äldre barn eller en tonåring behöver du tänka efter och ta hänsyn till barnens smak och önskemål. Låt barnens smak när det gäller färger avgöra och satsa gärna på lite mer vuxna möbler som kan hänga med ett tag. Kanske får ni plats med en liten bäddsoffa där barnen kan göra allt från att spela tv-spel till att sitta och läsa.

Där kan också barnens vänner sova när de kommer och sover över. Ett skrivbord och en stol brukar behövas för läxläsning och naturligtvis behövs det en säng. Detta brukar vara de viktigaste möblerna i ett tonårsrum. Många tonåringar vill även ha en TV, vilket gör att de antingen behöver en tv-bänk, eller en vägghängd TV. Välj gärna en tv-bänk med inbyggd förvaring så slår ni två flugor i en smäll.