Internetlån

Allt om internetlån.

Så kallade Internetlån är den senaste trenden på lånemarknaden i Sverige, av flera anledningar:
För det första går det mycket snabbt att ansöka om Internetlån, och att få dem. Detta betyder att du kan få denna typ av lån betydligt snabbare än andra, mer traditionella lån, så många lockas av Internetlån på grund av snabbheten.

Ta ett Internetlån

För det andra är det väldigt mycket smidigare att ta ett Internetlån än att ta ett vanligt lån. Du behöver ju trots allt inte ta dig till en bank eller långivare, fylla i massa papper, vänta på skuldebrev via Posten och så vidare. Istället gör du allt som behövs för att ansöka och få lånet via Internet, i ett ansökningsförfarande som skalats av på alla sätt och vis.

Dessutom erbjuder flera långivare riktigt bra villkor för de lån du kan ta på Internet.

T.ex. kan de ha bättre räntor än storbankerna, ge dig bättre återbetalningstider, vara snällare i sin kreditgivning, och så vidare. Det blir med andra ord möjligt att få ett bättre lån än annars om man tar det på Internet.


Men hur tar man egentligen ett Internetlån?

Det beror i väldigt stor utsträckning på vilken långivare du vill ta lånet av, då olika långivare själv bestämmer över sitt ansökningsförfarande. Men gemensamt för alla långivare som beviljar lån via nätet är att du börjar med att gå in på deras hemsida. Det är ju nämligen där du läser på om lånet de kan erbjuda och ansöker om det.

Hur vet man vilka hemsidor man ska gå in på?

Detta tar du enklast reda på med hjälp av olika sökmotorer på nätet, genom att helt enkelt söka efter passande internetlån i dem, alternativt genom att gå in på olika låneguider som finns på Internet. I dessa får man nämligen tips om olika långivare som kan vara aktuella, och du länkas i regel vidare till företagens hemsidor direkt från guiderna.

Internetlån - har du några funderingar kring att låna pengar via internet?

Bra att tänka på om du bestämmer dig för att ta ett Internetlån

Olika Internetlån är helt klart olika förmånliga, så det är verkligen en god ide att titta på flera olika lån med låg scooring och jämföra priser, villkor och annat gällande dem, innan man ansöker om ett lån, i varje fall om man vill vara säker på att få det mest förmånliga lånet. En sådan jämförelse kan dessutom göras relativt snabbt, så det finns ingen anledning att skippa detta, ens om man har bråttom.

Vad ska man tänka på när man ska låna pengar online?

Idag är det väldigt enkelt att ta lån, men det kan också krävas en eftertanke innan man tar beslutet att låna pengar online.

Vad pengarna ska användas till

En första grundläggande tanke är vad pengarna ska användas till som du lånar? Behöver du ta ett lån för oförutsedda kostnader eller handlar det om att du egentligen enbart vill shoppa och ha pengar på kontot? Något som anses vara väldigt viktigt när du vill låna pengar online är att du räknar på vad totalsumman för lånet blir inklusive ränta, på så vis får du fram om din ekonomi i dagsläget klarar av det lån som du tänkt dig. Frågor man kan ställa till sig själv är exempelvis:

  • Hur stort lån klarar min ekonomi av idag?
  • Hur mycket kan jag betala av på lånet varje månad?
  • Hur lång tid tar det att betala av lånet?
  • Klarar du av den vardagliga ekonomin om räntorna skulle höjas?

En annan aspekt att tänka på är att faktiskt inte låna mer än vad som är nödvändigt, det kan vara väldigt lockade att låna lite extra bara för att. Lånar man mer än vad man egentligen behöver innebär det också att ditt lån blir dyrare i slutändan, avbetalningstiden kan bli längre, vilket bidrar till att du kommer få betala mer i ränta. Samtidigt ska man inte heller ta en längre avbetalningstid än vad som är nödvändigt. Trots att månadskostnaden blir längre med en längre avbetalningstid, så medför det istället att du får betala mer i ränta, något många glömmer av. Ett tips, om man känner att möjligheten finns, är att ta en kortare avbetalningstid med en högre ränta, något som i de flesta fall kan innebära en lägre totalkostnad på lånet.

Olika sorters lån

Något annat som är viktigt att fundera över är vilket sorts lån man ska ta. Idag finns det väldigt många olika sorters lån att ta online. Man brukar säga att ju bättre säkerhet du som kund besitter desto lägre ränta kan du bli erbjuden. En hög säkerhet brukar kunna innefattas av att man har en fast inkomst som exempelvis innefattas av en tillsvidareanställning samt att du inte har några betalningsanmärkningar etc.

Något som man alltid ska se till att göra när man vill ansöka om lån online är att jämföra olika sorters långivare innan man ansöker om lånet. Genom att jämföra långivare medför det att du med större sannolikhet kommer hitta ett lån som stämmer överens med dina ekonomiska förutsättningar. Slutligen är det viktigt att komma ihåg att varje månadsbelopp som ska betalas av på lånet inkluderar både amortering på skulden samt räntan som du har på lånet. Så se till att båda dessa är med i beräkningarna när du räknar kring hur stort lån du kan ta utifrån dina ekonomiska förutsättningar.

Jämför långivare innan du bestämmer dig för vilket lån du ska välja.

Jämföra olika långivare

En fördel som har kommit under senare år när det kommer till att ta lån online är att det är hyfsat lätt att få information om olika lån och varje långivares villkor. Idag finns det ett flertal sidor på internet där man lätt kan jämföra olika långivare och deras avgifter som tillkommer när man tar ett lån. Det innebär att man kan få en bra överblick kring hur mycket lånet kommer att kosta, där samtliga utgifter för lånet är medräknade. Precis samma jämförelse kan göras gällande avbetalningstiden, hur lång tid lånet blir bundet och hur stor månadskostnaden på lånet kommer bli.

Viktigt att tänka på när man vill ta lån online är att det idag finns aktörer på denna marknad som anses vara kortsiktiga aktörer, vilket innebär att de vanligtvis erbjuder alternativ som anses vara mindre seriösa. Kortsiktiga aktörer omfattas ofta av räntor som beskrivs som extremt höga samt dolda avgifter som är väldigt svåra att upptäcka och upptäcks inte förrän lånet är taget och de dolda avgifterna dyker upp på fakturan. Därmed är det alltid viktigt att både läsa igenom lånevillkor och avtal grundligt för att inte missa dolda avgifter som kan dyka upp senare.

Sammanfattning

Avslutningsvis handlar det hela om ansvar och sunt förnuft, med den inställningen kommer man långt. Att jämföra lån efter sina förutsättningar och låna på rätt sätt. Ser man till vad som skrivits ovan innan man bestämmer sig för att låna pengar online har man stor möjlighet att lyckas utan att dra på sig för stora skulder eller betalningsanmärkningar.