Kan man ta blancolån bostadsrätt?

Om du ska köpa bostadsrätt, vet du förmodligen om att du måste ha en kontantinsats för att detta ska bli av. Denna kontantinsats måste vara minst 15 % av köpesumman, dvs. bostadsrättens pris. Men fast man sparar och gnetar är det ju faktiskt inte alltid som man har detta belopp färdigt när man väl ska köpa drömbostadsrätten av olika anledningar. Det kan vara så att man hittar bostadsrätten man helst vill bo i tidigare än vad man hade trott, att man får oväntade utgifter som en del av sparpengarna måste användas till, och så vidare.I sådana situationer börjar många fundera på om man inte skulle kunna ta ett blancolån för att finansiera själva kontantinsatsen, eller åtminstone delar av den. Om du också gått i dessa tankar kommer här lite bra information om blancolån bostadsrätt som kan vara bra att känna till:

Man kan inte ta blancolån på hur stora belopp som helst

Hur mycket man kan låna som blancolån varierar förvisso lite beroende på vilken lånegivare man lånar av, men i regel är endast belopp på upp till 200 000 kronor, 250 000 kronor elle 350 000 kronor möjliga att låna som blancolån.

Det är inte alla som kan få blancolån till detta ändamål

Att ta både ett bolån och ett blancolån är nämligen en stor belastning på din privatekonomi, och banken gör alltid en individuell prövning innan de avgör om du kan få båda lånen eller inte. Det händer därför att man får avslag av blancolåneansökningar av det här slaget, vilket du bör vara medveten om.

Räntan på blancolånet är högre än på bolånet

Detta låter kanske självklart, men det är inte alla som tänker på detta. För ett blancolån lämnas ju ingen säkerhet, som för själva bolånet, vilket innebär en större risk för lånegivaren. Detta kompenserar då lånegivaren för genom att ta ut en högre ränta på lånet. Du bör därför räkna med att räntan på blancolånet kan vara betydligt högre än räntan du betalar för bolånet.

Räntan på blancolånet är rörlig

Även detta förstår många, men dock inte alla, vilket gör att vi vill nämna detta. En rörlig ränta innebär nämligen ett visst riskmoment eftersom de utgifter man har för lånet och boendet, om man nu använder sitt blancolån till en kontantinsats, kan ändras radikalt väldigt snabbt när man har lån med rörliga räntor. Är du inte beredd att ta denna risk bör du därför inte ta ett blancolån för detta ändamål.