Kan man ta ett blancolån med betalningsanmärkning?

blancolån med betalningsanmärkning

Om du har en betalningsanmärkning tror du kanske att det skulle vara kört för dig att ta ett lån, som ett blancolån. Och vi förstår i så fall att du tror detta, för förr var det mycket riktigt så att det kunde vara väldigt svårt att få lån om man hamnat i denna situation. Idag är dock lånemarknaden mer utvecklad, vilket bland annat betyder att det faktiskt finns långivare som kan tänka sig att låna ut pengar även till den som har en betalningsanmärkning.Blancolån trots betalningsanmärkning – går det?

Under en vecka är det ett stort antal personer som söker efter svar på frågan om det går att ta lån trots betalningsanmärkning. För att specificera det hela närmare, är det blancolån trots betalningsanmärkning som de flesta är ute efter. Frågan är då; går det? Svaret på frågan är ja, men med förbehåll. Det kan gå att få ett blancolån även för den som råkat dra på sig en eller flera anmärkningar. Däremot är det inte alla långivare som erbjuder denna möjlighet, och det är inte en självklarhet att man får ett lån beviljat. Det beror på ett flertal faktorer som vi ska granska närmare nu.

Vad krävs för att kunna låna med betalningsanmärkning?

Vad krävs då för att det ska gå att bli beviljad ett blancolån för den som har en eller flera betalningsanmärkningar? Det allra första och viktigaste kravet brukar vara att alla skulder till Kronofogdemyndigheten ska vara betalda. Det får med andra ord inte finnas något skuldsaldo registrerat. Några undantag finns nästan inte, bortsett från ett fåtal långivare som specialiserat sig på så kallade omstartslån.

Inkomst och utgifter under kontroll

Nästa krav är att det ska finnas en regelbunden inkomst och att den ska vara tillräckligt hög i förhållande till det önskade lånet. Det krävs naturligtvis också att utgifterna är under kontroll, och inte högre än att det utan problem ser ut att finnas utrymme för återbetalning av lånet. Exakt hur hög inkomsten behöver vara går det inte att säga något om, eftersom det varierar från en långivare till en annan. Naturligtvis kan det även bero på hur högt belopp man försöker låna. Samma sak gäller hur höga utgifterna får vara. Det beror naturligtvis på hur höga inkomster det finns, samt hur höga lånebelopp som efterfrågas och hur lång amorteringsperioden beräknas bli.

Rätt bank

Rätt bank

En annan förutsättning för att bli beviljad ett blancolån trots betalningsanmärkning är att man vänder sig till en bank som accepterar låntagare med betalningsanmärkningar. Långt ifrån alla gör nämligen det. Det finns många långivare som säger strikt nej till låntagare med anmärkningar. Hur en bank ställer sig till låntagare med betalningsanmärkningar brukar stå under villkoren för lån, eller under sektionen frågor och svar på hemsidan, i de fall en sådan finns. Det är vanligare att så kallade snabblångivare godkänner anmärkningar än att storbankerna gör det, men det betyder inte att alla snabblångivare godtar detta, eller att alla storbanker säger nej. Det är helt enkelt viktigt att undersöka saken innan en ansökan skickas in.

Viktigt att tänka på

Den som har betalningsanmärkningar och överväger att försöka låna pengar behöver sätta sig ned och tänka igenom det hela en extra gång. En betalningsanmärkning har tillkommit på grund av att man vid något eller några tillfällen misskött sina betalningsåtaganden. En anmärkning kvarstår i tre år och påverkar med andra ord livet under lång tid. Med detta i åtanke är det viktigt att bara låna om man har en ordnad ekonomi med möjlighet att sköta amorteringarna varje månad. Om man har många mindre skulder kan ett samlingslån vara en god idé för att få en bättre ekonomisk situation.

Observera dock att vi absolut inte menar att den som har en betalningsanmärkning kan få ett blancolån överallt, för så är verkligen inte fallet. Istället ställer sig de flesta långivare fortsatt negativt till låntagare med betalningsanmärkningar. Det finns dock vissa lånegivare som gjort det till sin specialitet och nisch att låna ut pengar till dem som befinner sig i lite udda situationer, t.ex. har en betalningsanmärkning. Det är just dessa långivare man måste vända sig till för att få ett blancolån med betalningsanmärkning.

Men jag har inte koll på vilka dessa långivare är!

Det är ingen fara. Du kan nämligen snabbt och enkelt ta reda på detta med hjälp av sökmotorer, så detta är absolut inget vi förväntar dig att du själv ska ha koll på. Sök istället i sökmotorer som Google efter detta, så kommer du snabbt att hitta låneföretag du kan vända dig till.

Finns det någon nackdel med att låna av dessa företag?

Det gör det dessvärre, så man kan inte säga att allt är helt frid och fröjd ändå. De långivare som kan tänka sig att låna ut pengar till dem med betalningsanmärkningar anser nämligen att det finns en något högre kreditrisk, dvs. risk för att de inte får tillbaka sina pengar, och för att kompensera för detta tar de ut lite högre räntor på de blancolån de lånar ut till dig. Du får därför räkna med att ditt blancolån blir något dyrare än om du hade kunnat vända dig till en annan långivare. Samtidigt har ju du som har en betalningsanmärkning inte så många val i detta sammanhang, så även ett lån med lite sämre ränta är väl kanske bättre än inget lån alls?