Kreditkort från Mastercard

Mastercard kreditkort

Av kreditkortsföretagen är kanske VISA det mest kända, men även Mastercard är väldigt populärt, och näst mest känt, i både Sverige och i en rad andra länder. Men vilka är egentligen Mastercard, och är det en god ide att skaffa ett av deras kort? Detta ska vi försöka reda ut åt dig, så att du som står i valet och kvalet mellan ett kreditkort från Mastercard, och ett kort från en annan kortutgivare, som t.ex. VISA, American Express, Diners och så vidare, lättare kan avgöra om just ett Mastercard skulle kunna passa dig eller inte.

Vad är ett Mastercard kreditkort?

Ett Mastercard kreditkort är ett kreditkort som erbjuds av en av världens största företag för betalningslösningar. Med ett Mastercard kreditkort kan du handla och betala för varor och tjänster på över 40 miljoner platser världen över, och du kan också ta ut pengar från uttagsautomater över hela världen. Kortet erbjuder ett antal fördelar som att du kan samla poäng som kan användas för att få rabatter och förmåner. Du kan också använda kortet för att göra köp online eller för att betala för resor, boende, mat och dryck.


Så fungerar ett Mastercard

Ett Mastercard kreditkort fungerar på samma sätt som ett vanligt kreditkort. Kortet laddas med en viss summa pengar som kan användas vid köp. När du använder kortet, belastas du en avgift som är baserad på den summa du köper. Varje gång du använder kortet för att göra ett köp, förlorar du lite pengar från kortets balans. Du får sedan en faktura som skickas ut till dig varje månad som visar hur mycket du har spenderat och den summa som du måste betala tillbaka.

Fördelar med kreditkortet

Detta kreditkort har många fördelar. För det första kan du samla poäng som kan användas för att få rabatter och förmåner. Du kan också använda kortet för att göra köp online och för att betala för resor, boende, mat och dryck. Kortet erbjuder också en hög nivå av säkerhet då det är utrustat med ett säkerhetschip. Med detta kort kan du också få tillgång till ett antal olika tjänster som försäkringar, vägassistans och rådgivning om ekonomi.

Säkerhet med ett Mastercard

Ett Mastercard kort är ett mycket säkert sätt att handla. Kortet är utrustat med en säkerhetschip som gör det mycket svårare för oseriösa aktörer att skaffa tillgång till dina kortuppgifter. Det är också skyddat av ett antal olika försäkringar som skyddar dig om du blir bestulen eller om kortet används felaktigt. Kortet är också skyddat av ett antal olika lojalitetsprogram som ger dig tillgång till förmåner som rabatter, försäkringar och gratis resor.

Hur aktiverar jag mitt Mastercard

Aktivering av ett Mastercard kreditkort görs enkelt genom att du fyller i och skickar ett aktiveringsformulär till banken. När du har skickat in formuläret, kommer banken att skicka dig ett nytt kort och en PIN-kod. Denna kod använder du sedan för att aktivera kortet. När du har aktiverat kortet, kan du använda det för att göra köp eller ta ut pengar från uttagsautomater.

Om företaget

Mastercard är, precis som de flesta andra kreditkortsföretag, ett amerikanskt företag, med huvudkontor i den amerikanska delstaten New York. Företaget är börsnoterat sedan år 2006. Företaget har långa anor, men mellan 1966 och 1979 använde man två andra namn för produkten: Interbank och Mastercard. Numera är dock det nuvarande produktnamnet – Mastercard – välkänt, och det är inte troligt att det kommer att ändras igen.

Mastercard kort går att använda över hela världen, och produkten är nästan lika utbredd som VISA. Dock förekommer vissa regionala skillnader, beroende på var man befinner sig i världen. På vissa håll kan Mastercard användas på fler ställen än VISA, på andra ställen är VISA mer utbrett. I Sverige har det dock egentligen ingen betydelse vilket av korten man skaffar. Att kontrollera var Mastercard är utbrett är mest relevant för den som ofta reser till ett visst land, en viss region eller liknande. Då kan det vara bra att kolla upp så att man faktiskt kan använda Mastercard just där.

Vad kostar det att skaffa ett Mastercard?

Detta beror på vilken bank eller vilken kreditgivare du skaffar kortet genom, då olika företag tar olika mycket betalt för detta. Dessutom kan villkoren för kortet, vilka förmåner man får med när man skaffar kortet, och så vidare variera beroende på vem man skaffar kortet av. Har du bestämt dig för att du vill ha ett kreditkort från Mastercard, kan det därför löna sig att titta lite på vilka priser, villkor och förmåner olika företag kan erbjuda för detta.