Lån med e-legitimation

Lån med e-legitimation

I samband med att man ansöker om lån måste man identifiera sig på något sätt, för att undvika att missbruk av olika slag sker, t.ex. att man ansöker om ett lån i någon annans namn. På sistone har den mest populära identifieringsmetoden i dessa sammanhang blivit så kallade e-legitimationer.

Att ta lån med e-legitimation är nämligen både säkert, smidigt och går snabbt, förutsatt att man redan har en e-legitimation förstås. Man kan nämligen inte skaffa e-legitimationen av låneföretaget, utan detta gör man av en fristående aktör, och detta måste vara gjort innan man ansöker.

E-legitimationer används dock förstås inte bara när man ansöker om lån, utan det kan även användas till mycket annat, t.ex. för att identifiera dig hos olika myndigheter, hos andra företag, och så vidare. Att skaffa en e-legitimation, om man nu inte redan har detta, är därför i regel en bra idé, då man har användning av detta till mycket.


Vilka företag kräver e-legitimation när man ansöker om lån?

Antalet företag som använder sig av e-legitimation växer hela tiden, så det är svårt för oss att ha en aktuell lista på detta här. Men några företag som använt sig av e-legitimation för identifiering redan länge är bland annat Bigbank, Risicum och OK Money.

Vilka företag kräver e-legitimation när man ansöker om lån?

Bra att känna till

Har man inte e-legitimation, men däremot ett Bank ID, kan det vara bra att veta att även ett Bank ID i vissa fall kan användas för identifikation hos en del låneföretag. Dock är Bank ID i detta sammanhang inte lika utbrett som e-legitimation.

Vad är e-legitimation?

Att ha en e-legitimation blir allt vanligare och det kan underlätta rejält i vardagen. Det finns dock fortfarande många som inte har hunnit skaffa någon sådan, och som ställer sig lite frågande till vad en e-legitimation egentligen är för något.

Legitimera dig på nätet

Det är egentligen inte så svårt att förklara vad en e-legitimation är för något. Det är helt enkelt en legitimation, likt ett pass eller id-kort, som används på webben. Det är normalt sett bankerna som utfärdar e-legitimationer, och av säkerhetsskäl är de bara giltiga i ett visst antal år, precis som ett vanligt id-kort. Därefter behöver legitimationen förnyas, vilket görs genom att man loggar in på banken och laddar ned en ny e-legitimation. Vanligtvis går det bara att ha ett visst antal legitimationer samtidigt, vilket gör att man även kan behöva spärra den gamla.

Vanligt med mobilt bank-id

Det finns flera olika typer av e-legitimationer. Mobilt bank-id är en väldigt vanlig förekommande variant. Även denna hämtas från banken och aktiveras med hjälp av en bank-id app i mobiltelefonen. När ett mobilt bank-id finns går det bland annat att logga in på mobilbanken och betala räkningar, skicka och ta emot pengar via Swish och signera olika elektroniska dokument, så som deklarationen och ibland även hyreskontrakt och anställningskontrakt. Många tycker att det är praktiskt att ha ett bank-id i mobiltelefonen, eftersom det är en enhet som väldigt många har med sig i stort sett överallt. Det gör att de flesta ärenden kan hanteras även på resande fot.

E-legitimation i dator

E-legitimation i dator

Naturligtvis är det inte bara på telefonen man ha en legitimation. Det går alldeles utmärkt att ladda ned en e-legitimation till datorn för den som vill det. Tidigare, innan mobilt bank-id fick sitt genombrott, var detta ännu vanligare, men det finns fortfarande många som väljer att ha en legitimation installerad på datorn. Lyckligtvis behöver man inte välja mellan mobilt bank-id och e-legitimation på datorn. Det finns utrymme för båda, eftersom de flesta banker tillåter att man har upp till tre aktiva e-legitimationer.

Att välja att ha en e-legitimation på datorn kan vara fördelaktigt i många situationer. Om man till exempel arbetar på en arbetsplats där man normalt sett inte har med sig sin privata mobiltelefon, kan det vara väldigt praktiskt att ha e-legitimation på datorn. Då kan man snabbt och lätt skriva under dokument direkt på datorn. Det samma gäller naturligtvis den som studerar och inte har med sig mobiltelefonen på föreläsningar, lektioner och andra studietillfällen. Det finns också många som tycker att det är enklare att signera dokument på dator än via mobiltelefon, eftersom skärmen är större på en dator.

Det gör att man slipper scrolla så mycket för att kunna ta del av all text, och för att hitta de platser i dokumentet där underskrifter ska göras. Vid inloggning på olika webbsidor kan det också vara enklare att kunna logga in enbart med hjälp av en signering direkt på datorn, i stället för att behöva hala fram telefonen och skriva under. Att ha både ett mobilt bank-id och en e-legitimation på dator kan därför vara en god idé.