Lån med låg scooring

Om du ansökt om lån och fått avslag på din låne- eller kreditansökan på grund av vad man kallar för låg scooring, undrar du förmodligen vad detta egentligen innebär. Scooring är ju trots allt inte ett begrepp som man använder dagligen. Det är ju främst banker och andra kreditinstitut som använder denna term. Låt dock inte begreppet vara ”rena hebreiskan” för dig, utan läs vidare för att ta reda på vad det egentligen innebär att ta ett lån med låg scooring!

Vad är egentligen scooring?

Scooring är det betyg som olika långivare sätter på de låntagare som ansöker om ett lån av dem. En bra score innebär därför att man fått ett bra ”betyg” och anses vara en bra låntagare. Medan en sämre score innebär att man inte är så bra som låntagare. Då anses man vara en högre kreditrisk för lånegivaren. Detta kan då göra att vissa lånegivare inte vill låna ut pengar till dig Detta på grund av den score du fått i samband med den kredit scooring som gjorts.


Vad påverkar den scooring man har som låntagare?

Det varierar lite mellan olika lånegivare, eftersom de alla sätter sina egna regler för detta. Det är dock vanligt att följande faktorer är med i lånegivarnas beräkningar:

  • Hur mycket lån och krediter du redan har idag
  • Hur stor din inkomst är i förhållande till de lån och krediter du har
  • Hur många kreditförfrågningar du har på ditt namn under det senaste året, dvs. hur många lån eller krediter du ansökt om nyligen

Lån med låg scooring

Kan man då få lån med låg scooring eller är det helt kört?

Det brukar vara svårare att få ett lån med låg scooring, helt klart, men det betyder inte att det är helt kört. Det finns nämligen en del lite ”snällare” lånegivare på marknaden också, som ställer lägre krav på dig som låntagare. Vi rekommenderar därför dig som befinner dig i denna situation att försöka leta rätt på några sådana långivare istället för att ge upp helt. Sökmotorer kan vara ett bra hjälpmedel för att leta rätt på de ”snällare” långivarna.