Lån trots arbetslöshet

Låna pengar trots arbetslöshet

Är du arbetslös så kan det vara svårt att låna pengar av en bank. De kommer att gå igenom dina finanser och ta reda på om det är rimligt att du kommer att kunna betala tillbaka det lån du vill ta. Det är viktigt att banker gör denna kontroll av två anledningar. Dels är det viktigt för att de själva ska kunna få tillbaka sina pengar och dels är det för att inte sätta människor i allt för stor skuld. Hade det inte funnits någon gräns på vad man får låna så hade personer lånat långt över sina tillgångar och antagligen hade vi haft fler som hamnat i skuldfällor. Det är om du har jobb dock, hur gör du om du är arbetslös men behöver låna pengar?

Arbetslös och låna

Du kan ofta visa upp någon form av inkomst även som arbetslös. Det kan vara A-kassa eller pension och det kan fungera lika bra. Pension räknas i och för sig inte som arbetslös i samma definition men jag nämner det här för att de regler som gäller arbetslösa går ofta att applicera på pensionärer också. Det finns i alla fall aktörer som lånar ut pengar till arbetslösa och det är alltid dessa aktörer som själva väljer vem de ska låna ut till.

Arbetslös och låna

Grundkrav för att få låna

Grundkrav finns dock för att få låna pengar som arbetslös. Uppfyller du dessa krav så har du goda möjligheter att hitta en aktör på marknaden som är villig att ge dig ett lån. Det enklaste för att hitta dessa aktörer är antagligen bara att söka på internet och då kommer du att hitta några. Grundkravet som alla ställer är dock att du måste ha fyllt 18 år. Det är den myndiga åldern i Sverige och har du inte åldern inne så kommer du inte att kunna låna någonting. Du ska också vara folkbokförd i Sverige. Det är ytterst svårt att låna om du inte är folkbokförd i Sverige. Det gäller ungefär samma regler i andra länder. Det är för att långivaren inte kan veta om du kommer att stanna i Sverige om du inte är skriven här. Det är enklare att bara försvinna efter att du har tagit lånet om du inte har någon koppling till lånet.

Grundkrav för att få låna

Deklarerad inkomst

Vidare så måste du ha någon form av deklarerad inkomst. Det kan vara A-kassa, sjukpenning och så vidare. De flesta aktörer ser helst inte att du har några betalningsanmärkningar. Det kommer att finnas aktörer där det är möjligt att låna även med betalningsanmärkningar och vissa profilerar sig till och med som att det är banken som ger kunder en andra chans. Så det är aldrig kört men det kommer att vara svårare om du har betalningsanmärkningar.

Detsamma gäller med en skuld hos Kronofogden. Du får inte ha en aktiv skuld hos Kronofogden. Aktiv betyder att du håller på att betala eller ska betala den. Det ska inte vara möjligt att låna pengar för att kunna betala av skulder hos Kronofogden, då kan det bli en väldigt ond cirkel som bara slutar i ännu större skulder. Utöver detta så kommer du behöva ett svenskt Bank-id och ett konto på en svensk bank.

Hitta en låneaktör online.

Uppfyller du alla dessa krav så finns det chans för dig att hitta en aktör som är villig att låna ut pengar till dig även om du är arbetslös. En annan väg att gå om du vill ha mindre lån är att använda sig av sms-lån. De erbjuder ofta snabba lån men till en väldigt hög ränta. Kolla alltid räntesatsen först så att du inte lånar mer än du tror att du i framtiden kommer kunna betala av.