Lån utan fast jobb

Idag är det dessvärre vanligare än förr att man inte har ett fast jobb. Dels kan det vara så att man har en annan anställningsform än den som i regel brukar räknas som ”den fasta”, t.ex. timanställning, vikariat eller liknande, och dels är det idag vanligare att man är arbetssökande i perioder än vad det var förr, då folk var mindre benägna att byta jobb, säga upp sig och så vidare. Dessutom har de senaste årens tuffa ekonomiska klimat inte direkt varit till hjälp.

Om det är så att man inte har en traditionell anställningsform kan det även bli så att vissa saker, som man annars tar för givet blir betydligt svårare. Ett exempel på detta är att ta lån. Väldigt många långivare tillåter nämligen inte att man tar ett lån utan fast jobb, eftersom de då oroar sig över din återbetalningsförmåga som låntagare.

Men det finns vissa saker som kan vara bra att känna till om att ta ett lån utan fast jobb, utifall att du någon gång skulle befinna dig i en situation där du behöver göra detta, bland annat:


Att det tar tid innan det syns på kreditupplysningar och så vidare att du inte har ett fast jobb

Detta eftersom inkomsten på kreditupplysningar enbart uppdateras en gång per år. Det är därför fullt möjligt att långivarna inte ens vet att du saknar jobb och en fast inkomst med en gång, om du inte upplyser dem om detta förstås. På vissa låneansökningar måste man ju nämligen uppge vad man har för inkomst, och då kan det vara svårt att komma runt detta, men detta är inte ett krav på alla låneansökningar.

Att det viktiga ibland är att du har en inkomst och inte ett jobb

För man kan ju trots allt ha en inkomst även utan jobb numera. Egentligen är det dock inte alls arbetet som långivarna bryr sig om, utan att du kan betala tillbaka ditt lån. Så har du någon annan inkomst, som t.ex. a-kassa, föräldrapenning, studiebidrag eller liknande, kan du ibland få lån trots att du inte har en sedvanlig lön. Tänk dock på att ju lägre denna ”alternativa” inkomst är, desto mindre kan du förmodligen få låna.

Lån utan fast jobb

En medsökande, borgensman eller säkerhet på lånet kan öka dina chanser att få lån

Om du kan använda dig av något av detta i samband med din låneansökan är ju inte din inkomst den enda saken långivaren tittar på när man ska avgöra om du får lån eller inte. Således har du betydligt bättre möjligheter att få lån om du kan åberopa något av detta.