Låna pengar online

Låna pengar

Att låna pengar är något som många tycker är jobbigt, men samtidigt är det något som väldigt många någon gång i livet kommer att behöva göra. Och faktum är att det i vissa fall, när man väljer lånet man tar smart, faktiskt kan vara en riktigt bra lösning. Men när man ska ta lån, är det väldigt viktigt att man vet vad man ger sig in på, så här kommer en kort guide till lån i allmänhet.

Vad är grundprincipen för ett lån?

Det är helt enkelt att någon erbjuder sig att ge dig pengar som du behöver nu, för att sedan låta dig betala tillbaka dessa pengar med tiden. Dock gör givetvis ingen detta enbart för att vara snäll, så de företag som erbjuder lån tar en avgift för denna service, som oftast kallas för ränta, men den kan även ha andra benämningar.
Varje långivare bestämmer själva vilken avgift de vill ta för ett lån, vilket gör att räntan och avgifterna för olika lån varierar stort.


Vad skiljer olika lån åt?

En stor skillnad mellan olika lån är som sagt vad de kostar, samt hur snabbt och i hur många omgångar de ska betalas tillbaka. Tiden som man har på sig att betala tillbaka ett lån kallas för återbetalningstid, och varje återbetalning kallas i regel för amortering. Det finns lån som endast har en amortering, men för lån med väldigt lång återbetalningstid, kan hundratals amorteringstillfällen förekomma. I så fall är det vanligt att man betalar tillbaka på lånet en gång i månaden, men även andra varianter kan förekomma.

Varje långivare har även rätt att skriva sina egna lånevillkor, vilket innebär att det även förekommer skillnader mellan olika lån gällande t.ex. vad som händer om man betalar tillbaka sitt lån för sent, om man kan lösa in lånet i förtid, och så vidare. Med anledning av detta är det även väldigt viktigt att läsa igenom de lånevillkor som man får ta del av innan man tar ett lån.

Kan man ta vilket lån som helst när man behöver låna pengar?

I regel är detta inte möjligt, och det är inte heller att rekommendera, Olika lån passar nämligen olika bra för olika ändamål, så om du ska ta ett mycket litet lån, med kort löptid, är det inte samma låntyp som är bäst, som när du vill ta ett väldigt stort lån.

Om möjligt, bör du därför alltid välja ett lån som är avsett för just din situation och dina behov. Vill du låna pengar för att köpa en bil, har t.ex. ett billån många fördelar för dig i jämförelse med andra lån, och så vidare.

Om du inte vet vilka lån som är tänkta att användas i olika situationer, rekommenderar vi att du försöker läsa på om olika lånetyper. Här på sidan kan du bl.a läsa om mikrolån, smslån och snabblån. Vi tror att du kan öka din kunskap rätt rejält genom att läsa våra guider.

Viktigt att tänka på innan man tar ett lån

Även om din ekonomi känns ansträngd idag, bör du aldrig ta ett lån om du inte vet att du kan betala tillbaka det. Detta kommer nämligen endast att göra att din ekonomi ansträngs ännu mer, eftersom långivare lägger på olika avgifter för förseningar. Räkna därför alltid på vad lånet kommer att kosta dig, t.ex. varje månad om det är ett lån med längre löptid du vill ta, INNAN du ansöker om lånet. Tycker du att detta är svårt att göra på egen hand, erbjuder även många långivare olika lånekalkylatorer och liknande som gör det lättare, så använd gärna dessa i så fall.

Eftersom skillnaderna gällande vad olika lån kostar kan vara ganska stora, är det även en god ide att ägna lite tid åt att hitta det billigaste lånet, för att undvika att du betalar för mycket för ditt lån, helt i onödan. Att jämföra lån är enkelt: du tittar helt enkelt på den effektiva årsräntan på lånet, som måste anges av långivaren enligt lag, och som anger det faktiska priset på lån. Tycker du att det är mödosamt att leta upp denna ränta på en rad olika lån, kan du även använda automatiska lånejämförelsetjänster, som listar lån, och deras effektiva räntor med automatik.