Låna pengar online

Att låna pengar online - tänk på detta.

Låna pengar

Att låna pengar är något som många tycker är jobbigt, men samtidigt är det något som väldigt många någon gång i livet kommer att behöva göra. Och faktum är att det i vissa fall, när man väljer lånet man tar smart, faktiskt kan vara en riktigt bra lösning. Men när man ska ta lån, är det väldigt viktigt att man vet vad man ger sig in på, så här kommer en kort guide till lån i allmänhet.

Vad är grundprincipen för ett lån?

Det är helt enkelt att någon erbjuder sig att ge dig pengar som du behöver nu, för att sedan låta dig betala tillbaka dessa pengar med tiden. Dock gör givetvis ingen detta enbart för att vara snäll, så de företag som erbjuder lån tar en avgift för denna service, som oftast kallas för ränta, men den kan även ha andra benämningar. Varje långivare bestämmer själva vilken avgift de vill ta för ett lån, vilket gör att räntan och avgifterna för olika lån varierar stort.

Vad skiljer olika lån åt?

En stor skillnad mellan olika lån är som sagt vad de kostar, samt hur snabbt och i hur många omgångar de ska betalas tillbaka. Tiden som man har på sig att betala tillbaka ett lån kallas för återbetalningstid, och varje återbetalning kallas i regel för amortering. Det finns lån som endast har en amortering, men för lån med väldigt lång återbetalningstid, kan hundratals amorteringstillfällen förekomma. I så fall är det vanligt att man betalar tillbaka på lånet en gång i månaden, men även andra varianter kan förekomma.

Vad skiljer olika lån åt?

Varje långivare har även rätt att skriva sina egna lånevillkor, vilket innebär att det även förekommer skillnader mellan olika lån gällande t.ex. vad som händer om man betalar tillbaka sitt lån för sent, om man kan lösa in lånet i förtid, och så vidare. Med anledning av detta är det även väldigt viktigt att läsa igenom de lånevillkor som man får ta del av innan man tar ett lån.


Kan man ta vilket lån som helst när man behöver låna pengar?

I regel är detta inte möjligt, och det är inte heller att rekommendera, Olika lån passar nämligen olika bra för olika ändamål, så om du ska ta ett mycket litet lån, med kort löptid, är det inte samma typ av lån som är bäst, som när du vill ta ett väldigt stort lån.

Om möjligt, bör du därför alltid välja ett lån som är avsett för just din situation och dina behov. Vill du låna pengar för att köpa en bil, har t.ex. ett billån många fördelar för dig i jämförelse med andra lån, och så vidare.

Om du inte vet vilka lån som är tänkta att användas i olika situationer, rekommenderar vi att du försöker läsa på om olika lånetyper. Här på sidan kan du bl.a läsa om mikrolån, smslån och snabblån. Vi tror att du kan öka din kunskap rätt rejält genom att läsa våra guider.

Viktigt att tänka på innan man tar ett lån

Även om din ekonomi känns ansträngd idag, bör du aldrig ta ett lån om du inte vet att du kan betala tillbaka det. Detta kommer nämligen endast att göra att din ekonomi ansträngs ännu mer, eftersom långivare lägger på olika avgifter för förseningar. Räkna därför alltid på vad lånet kommer att kosta dig, t.ex. varje månad om det är ett lån med längre löptid du vill ta, INNAN du ansöker om lånet. Tycker du att detta är svårt att göra på egen hand, erbjuder även många långivare olika lånekalkylatorer och liknande som gör det lättare, så använd gärna dessa i så fall.

Eftersom skillnaderna gällande vad olika lån kostar kan vara ganska stora, är det även en god idé att ägna lite tid åt att hitta det billigaste lånet. På så sätt undvika att du betalar för mycket för ditt lån, helt i onödan. Att jämföra lån är enkelt. Du tittar helt enkelt på den effektiva årsräntan på lånet, som måste anges av långivaren enligt lag, och som anger det faktiska priset på lån. Tycker du att det är mödosamt att leta upp denna ränta på en rad olika lån, kan du även använda automatiska lånejämförelsetjänster, som listar lån, och deras effektiva räntor med automatik.

Låna pengar online – Att tänka på

Numera är det enklare att använda sig av internet när du ska låna pengar, än att vända dig till ett bankkontor. Tack vare internet har allt fler aktörer dykt upp på marknaden, vilket i sin tur har ökat konkurrensen mellan företagen. Det har bidragit till att det finns fler företag som erbjuder lån till privatpersoner eller företag, som av olika anledningar är i behov av finansieringshjälp.

Vad innebär det att låna pengar på nätet?

Att låna pengar på nätet är mycket enkelt och kanske är det just därför som det har blivit ett så populärt tillvägagångssätt. Här behöver du inte skriva ut massa dokument och papper och boka tid på banken, utan det räcker med att ha en enhet med uppkoppling till internet. Det spelar ingen roll om det är en surfplatta, dator, laptop eller mobil, men för att förenkla processen rekommenderas ett BankID tillgängligt.

Vad innebär det att låna pengar på nätet?

Att låna pengar online är precis samma sak som att låna pengar via en fysisk bank. Det första steget är att hitta en långivare eller låneförmedlare som du vill använda dig av. Här behöver du inte skapa något konto eller bli medlem, utan du behöver bara fylla i din information och ansöka direkt. Informationen som efterfrågas är vanligtvis dina personliga uppgifter som namn och adress, men även beloppet som du önskar ansöka om. Kom ihåg att det inte är alla aktörer som erbjuder riktigt stora lån. Vissa riktar in sig på snabblån eller sms-lån, vilket lämpar sig för den som är i behov av mindre belopp. Se därför till att långivaren du väljer kan erbjuda dig det belopp eller den låneform som du är intresserad av.

Så ansöker du

Hur du kommer att gå vidare med ansökan beror på vad det är för aktör eller långivare som du har valt att använda dig av. Det första steget består vanligast av att du väljer vilket belopp och vilken löptid som du är intresserad av. Löptid är ett ord som används för att beskriva den återbetalningstid som lånet har. Ett lån på ca 60 000 kronor kan ha en löptid på allt mellan 1-10 år. Då många hemsidor erbjuder en lånekalkylator kan du få ett ungefärligt hum om hur mycket din månadskostnad för lånet kommer att bli, beroende på vilken löptid som du väljer.

Är du osäker på om du kommer klara av månadsbeloppet rekommenderar vi att du höjer löptiden och får en lägre månadskostnad. Det är alltid bättra att kunna betala lånet i tid, än att hamna hos inkasso eller Kronofogden på grund av dålig ekonomi. Skulle det vara så att du har mer pengar över någon månad kan du alltid betala in ett större belopp när helst du känner för det.

Efter att du har fyllt i belopp och löptid fyller du i dina personliga uppgifter som adress, namn och personnummer. När du sedan klickar dig vidare kommer en kreditupplysning att tas. Kreditupplysningen visar för banken eller långivaren hur bra kreditvärdighet du har, om du har betalningsanmärkningar sedan tidigare, skulder hos Kronofogden eller om du har andra lån och krediter. Det är med hjälp av denna som banken kan avgöra om ditt lån blir beviljat eller inte.

OBS! Om du blir nekad ett lån har du alltid rätt att kontakta långivaren och få information om varför. Den vanligaste orsaken till ett nekat lån är att man inte uppfyller inkomstkraven eller att man har många betalningsanmärkningar sedan tidigare.

Vilka låneformer finns det?

Tack vare det stora utbudet av olika banker, långivare och aktörer kan du hitta en rad med olika låneformer att välja mellan. Via nätet kommer du till exempel att kunna ansöka om ett SMS-lån, snabblån eller ett privatlån, men du hittar också bolån, fastighetslån, företagslån, billån och båtlån. Det kan vara en god idé att läsa på ordentligt om de olika låneformerna innan du väljer, så att du hittar det alternativ som passar in på ditt ändamål.

Privatlånet har alltid varit mycket populärt och den främsta orsaken till detta är flexibiliteten. Med ett privatlån kan du i många fall låna höga belopp (upp till ca 600 000 kronor) och du får själv bestämma vad pengarna ska användas till. Lånet är således ”privat” och banken frågar sällan om syftet med lånet. Det innebär att du kan använda pengarna till att rusta upp din bostad, finansiera ett bröllop, åka på en riktigt lång och häftig semester eller varför inte köpa nya möbler till sovrummet.

Så bestäms räntan

Så bestäms räntan

Ett lån består oftast av flera olika delar. Det är lånet i sig, alltså beloppet som du har ansökt om, men det är också den månatliga räntan och den effektiva räntan som ska betalas varje månad. När du ansöker om ett lån kommer räntan att sättas individuellt. Det innebär alltså att det inte går att veta redan vid ansökningstillfället hur hög eller låg ränta som du kommer att få. Vill du öka chanserna för så bra lånevillkor som möjligt kan det vara en god idé att höja inkomsten och bli av med tidigare skulder och krediter innan du ansöker. En normal ränta för en privatperson som ansöker om ett privatlån ligger oftast någonstans mellan 5 % och upp till 13 % beroende på kreditvärdighet och aktör.

Återbetalning av lån

Då ansökningsprocessen är så enkel är det lätt att ta lättvindigt på ett lån som tagits online, men det är viktigt att vara medveten om att ett lån alltid innebär lånade pengar. Lånade pengar behöver betalas tillbaka för att du inte ska få påminnelser eller betalningsanmärkningar och skulder bakom dig. När du ansöker om lånet kommer du att få information om när den första återbetalningen ska ske och hur mycket som kommer att dras från ditt konto. Majoriteten av alla långivare använder sig nämligen av autogiro, vilket innebär att du behöver ha pengar på kontot den dag som betalningen ska dras.

Om du inte kan betala ditt lån är det viktigt att du hör av dig till banken för att upprätta en ny återbetalningsplan eller för att skjuta upp betalningen. På så sätt minskar du risken för att få ekonomiska problem på grund av utebliven betalningen.