När det gäller bolån, till det permanenta boendet man har, har de flesta ganska bra koll på vilka villkor som gäller för detta och så vidare, men när det gäller vad som egentligen är standard när man vill låna till ett fritidshus, brukar de flesta bli lite mer fundersamma. Just av denna anledning har vi i denna artikel samlat lite information om just detta, så att du som behöver lära dig mer om att låna till ett fritidshus lätt kan hitta all den väsentliga informationen du behöver på ett och samma ställe.
Kan man låna till ett fritidshus?
Ja, det kan man göra, men man kan inte ta sedvanliga bolån för detta ändamål, utan istället måste man i dessa fall ta ett särskilt lån som är avsett just för fritidshus. De allra flesta stora långivare som erbjuder vanliga bolån erbjuder dock även dessa fritidshuslån, t.ex. alla storbankerna, så det bör inte vara något större problem att hitta ett passande lån även för fritidshuset. Precis som när man tar bolån så används fritidshuset som en säkerhet för lånet. Vilket gör att man kan få förmånliga villkor för det, till skillnad från när man tar t.ex. lån utan säkerhet och så vidare.
Precis som när man tar bolån måste man idag ha en kontantinsats för att få fritidshuslån, på 15 % av köpesumman.
Se dock upp med
Fritidshus kan stå på olika typer av tomter och marker. Köper man ett fritidshus där man får med tomten som huset står på, är allt i regel frid och fröjd från långivarens sida. Men det förekommer även fritidshus som står på vad som kallas ofri grund (dessa hus brukar kallas arrendehus), dvs. där du inte äger själva tomten. Dessa fritidshus är det dock inte lika lätt att låna till, som till dem där man även får med tomten. Så undvik helst fritidshus som står på sk. ofri grund, helt enkelt!
Vad blir räntan på ett lån till ett fritidshus?
Det varierar förstås beroende på vilken långivare du tar lånet av, men de flesta långivare brukar kunna erbjuda både bundna och rörliga räntor. Detta innebär med andra ord att du ofta kan välja själv vad du tycker passar dig bäst.
Annat som kan vara bra att tänka på
De flesta väljer att ha en kortare återbetalningstid på sitt lån för fritidshuset än för den vanliga bostaden. Detta är dock inte nödvändigtvis ett måste, det finns även lånegivare som låter dig ha ganska långa återbetalningstider på lån till fritidshus. Men det finns en anledning till att detta är så populärt, förstås, vilket innebär att det kan vara en god idé att fundera på om inte detta skulle kunna vara en bra ide i ditt fall med.
Du betalar för en lagfart i samband med köp av fritidshus, precis som du gör när du köper ett vanligt hus. Kostnaden för detta är 1.5 % av den sk. köpeskillingen.
Tänk även på att driftskostnader tillkommer för fritidshus. Man bör därför aldrig ta så stora lån för fritidshuset att man inte klarar av dessa, även om de kanske är något högre än vad man hade trott, också.
Man bör sist men inte minst även komma ihåg att besikta fritidshuset innan kö. Precis på samma sätt som man besiktar vanliga hus innan köp, så att otrevliga överraskningar inte dyker upp i efterskott!