Låna utan insats

Att man behöver ta lån är vanligt. Men det är också vanligt att man inte har den grundplåt, eller insats, som det också kallas, som kan krävas för att ta vissa lån. Väldigt många som befinner sig i en situation som gör att de behöver ta lån oroar sig. De oroar sig ofta över att de kanske inte alls kan få ta lån. Detta då de saknar en egen insats för det som lånet ska användas till. För att underlätta för alla som bär på denna oro har vi därför satt ihop denna korta guide. Vi reder ut vad som egentligen gäller gällande att låna utan insats.


Bolån

För bolån, som ju är de största lånen man kan ta i allmänhet, krävs det idag att du har en kontantinsats färdig för att du ska kunna ta ett bolån. Detta på grund av ändrade utlåningsregler, som man inte kan kringgå, som fastställdes i samband med finanskrisen. Kontantinsatsen måste vara minst 15 % av köpesumman, men du kan även lägga en större kontantinsats om du vill det. Allt du lägger som kontantinsats över 15 % av köpesumman är dock upp till dig själv.

Billån

För de allra flesta billån krävs ingen insats, men det finns vissa typer av billån där en insats krävs. ÄR det en bil man vill låna utan insats till, måste man därför titta på specifika lån som kan vara aktuella och deras krav och villkor, för att ta reda på om det är möjligt att låna utan insats eller inte. Vi kan nämligen inte ge dig ett generellt svar kring detta, eftersom det skiljer så mycket mellan olika lånegivare gällande detta.

låna utan insats

Privatlån

Om du tar ett privatlån, ett så kallat blancolån, för konsumtion av något slag (dessa lån kan ju nämligen tas för väldigt många olika ändamål) behöver du inte ha någon insats färdig själv. Inte heller behöver du lämna någon säkerhet, som t.ex. bostaden när man tar ett bolån, för att du ska kunna få ett privatlån, banklån, blancolån eller liknande.

Smslån och andra mindre lån

För dessa lån krävs det aldrig någon egen insats, så är det ett mindre mikrolån, snabblån eller liknande du vill ta, är detta något som du inte ens behöver tänka på alls. Detta gäller oavsett hur stort beloppet du vill låna på detta vis är.
Det första man ska göra om man vill klura ut om man behöver ha en insats för lånet eller inte är alltså att ta reda på vad det rör sig för om lånetyp. Då kan du i regel med hjälp av listan ovan lätt lista ut hur det ligger till gällande detta.