Idag är de flesta medvetna om att det inte är så bra att ha allt för många kreditkontroller i sitt namn. Detta kan ju försämra din kreditvärdighet, och därför göra att det blir svårare för dig att få andra lån och krediter i framtiden, och det kan även göra det svårare att ingå vissa andra avtal. Många försöker därför komma på sätt att låna utan kreditkontroll, så att man inte med de lån man tar idag försämrar sina möjligheter till kommande lån i onödan. Men är det ens möjligt att låna utan kreditkontroll idag?
Svaret är att det är det inte. Alla kreditgivare och långivare måste nämligen göra någon form av kreditkontroll innan de kan bevilja ett lån eller ens en mindre kredit. Dels finns det lagar kring detta, och dels är detta i långivarens eget intresse, då de förstås vill kunna känna sig säkra på att den som tar lån av dem verkligen kan betala tillbaka detta. Det handlar helt enkelt om så kallad ansvarsfull kreditgivning också, man vill inte försätta låntagare i en ekonomisk situation som de inte kan klara av heller. Det gynnar därför även låntagarna att man arbetar på detta sätt i det långa loppet.
Att ta ett lån utan kreditförfrågning
Det gör det faktiskt, i varje fall om man med ”kreditförfrågningar” menar de kreditförfrågningar som hamnar hos UC, Upplysningscentralen, som de allra flesta långivare, inklusive storbankerna, använder sig av för att ta reda på om man är kreditvärdig eller inte.
Fast UC är det allra största kreditupplysningsbolaget har de nämligen en del konkurrenter, och ansöker man om lån via en av dessa, som alltså inte anlitas av lika många kreditgivare, slipper man ”bli bränd” gällande framtida lån hos merparten av kreditgivarna, och t.ex. storbankerna, bolånegivare och så vidare, eftersom dessa för det mesta enbart anlitar UC när de behöver någon form av kreditupplysning.
Kreditupplysningsbolag
Söker du avsiktligt upp långivare som inte använder sig av UC:s kreditförfrågningar, kan du alltså komma undan med att låna utan kreditkontroll hos just UC, om detta räcker för dig. Det är dock mycket viktigt att förstå att detta inte betyder att ingen kreditkontroll alls görs, utan bara att detta görs via ett annan kreditupplysningsbolag. Har du något att dölja (många oroar sig t.ex. över betalningsanmärkningar, skulder hos Kronofogden, låga inkomster och så vidare), kommer detta därför att synas hos dem också, och du kan få avslag på din låneansökan på grund av detta, beroende på hur långivarens krav på låntagarna ser ut.
Så tar du reda på din kreditvärdighet
Din kreditvärdighet kommer att påverka många olika situationer i din vardag. Kreditvärdigheten ligger till exempel till grund för hur bra villkor du kan få när du ansöker om ett lån, men den kan också vara avgörande för kreditkort, möjlighet att ta abonnemang, köpa saker på faktura eller hyra en lägenhet. Här berättar vi mer om vad kreditvärdighet är och hur du kan gå tillväga för att kontrollera hur din egen ser ut.
Skillnader mellan låg- och hög kreditvärdighet
Kreditvärdighet är ett ord som främst används i samband med att du ansöker om ett lån. Om du har en låg kreditvärdighet innebär det att du t.ex. har många skulder i dagsläget, betalningsanmärkningar eller på andra sätt inte har skött fakturor och skulder som du ska. Ju lägre kreditvärdighet du har, desto sämre lånevillkor kommer du också att få. Det kan t.ex. innebär en kortare återbetalningstid eller en mycket högre ränta. En hög kreditvärdighet visar på att du är ansvarsfull med din ekonomi, att du betalar i tid och att du inte har många skulder och lån som ligger i ditt namn. Det är alltid bra att satsa på en så hög kreditvärdighet som möjligt.
Så kan du kontrollera din kreditvärdighet
Inför en låneansökan eller ansökan om en bostad kan det vara en god idé att kontrollera hur din kreditvärdighet ser ut. På så sätt har du möjlighet att städa upp i den innan du gör din ansökan och få bättre villkor. Det kan handla om att du säger upp krediter som du inte använder dig av eller betalar av små lån och skulder direkt.
Idag finns det flera olika företag som erbjuder möjlighet att ta en kreditupplysning på dig själv och på så sätt kontrollera din kreditvärdighet. En sådan kreditupplysning kommer inte att påverka dig när du ansöker om ett lån. Upplysningscentralen erbjuder en tjänst som heter ”Min upplysning” och där du får ta del av precis samma information som ett eventuellt låneföretag eller hyresvärd får. Att ta en kreditupplysning på sig själv är sällan kostsamt och oftast får du tillgång till upplysningen under en begränsad tid. Under den tiden har du då möjlighet att skriva ner information som du behöver för att förbättra, förändra eller höja din kreditvärdighet på ett enkelt sätt.
Vad kostar en egen kreditupplysning?
Att göra en kreditkoll på sig själv räknas inte som en vanliga kreditupplysning och därför kommer den inte att påverka din kreditvärdighet negativt – något som är viktigt att veta om. Priserna kan skilja sig beroende på vilket företag som du väljer att använda dig av. Hos Upplysningscentralen betalar du i dagsläget endast 29 kronor för att få tillgång till informationen. Här kommer du bland annat att få information om följande:
- Dina kredit och lån
- Betalningsanmärkningar och datum när de kommer försvinna
- Dina inkomstuppgifter
- Eventuella fastighetsinnehav
- Information om de senaste upplysningar som har tagits på dig
Kreditupplysningen som du beställer på dig själv skickas vanligtvis online, vilket innebär att du får tillgång till den via UC hemsida. Du kan också beställa hem den om du önskar.