Smslån

Minilån

När man är på jakt efter lån idag, kommer man i regel snabbt i kontakt med en lånetyp som kallas för minilån. Många undrar då förstås vad detta egentligen är för lån, samt om det är en bra ide att ta dessa lån. Därav kommer här en kort förklaring till fenomenet, som vi hoppas ska göra det lättare för var och en att själv avgöra om minilån passar dem eller inte. I vårt tycke är minilån nämligen en väldigt bra och passande lånetyp för en del, men inte för alla, så det är svårt att säga om detta är en lånetyp som passar just dig rent generellt.

Vad är dessa lån för något?
Minilån är en lånetyp som du kanske hört talas om, fast under ett annat namn. Minilån kallas nämligen emellanåt även för snabblån, smslån, telefonlån eller mikrolån, beroende på vem som ger dig lånet. Kärt barn har ju många namn, sägs det ju, och detta stämmer verkligen för minilån!


Det har dock ingen betydelse vad du kallar denna lånetyp, för oavsett vad man kallar lånen, fungerar de alla på samma vis.

Vad kännetecknar då minilån?
De alla minilån, snabblån, smslån och alla andra lån som går under någon av dessa beteckningar har gemensamt är att de endast kan tas på mindre summor. Ett normalt lånebelopp för ett minilån är nämligen enbart några tusenlappar, och det kan faktiskt bli mycket svårt att få låna större summor än så, eftersom väldigt få minlånegivare erbjuder möjligheten att låna mer än så. Dessutom ska minilån betalas tillbaka betydligt snabbare än de flesta vanliga lån. Deras återbetalningstider brukar nämligen ligga på 30, 60 eller 90 dagar ungefär, längre återbetalningstider än så är väldigt ovanliga.

Minilån

Hur vet man då om man bör ta ett minilån eller inte?
Det beror i väldigt stor utsträckning på dina behov. Är det endast ett mindre belopp du behöver låna, under en kort tid, kan ett minilån passa dig bra, men tänk på att dessa lån enbart bör användas för just sådana situationer, de är nämligen opassande för många andra situationer, samt på att minilån i regel är dyrare, sett till den effektiva årsräntan, än andra lån, som tas på större belopp och med längre återbetalningstider. Å andra sidan kan det vara svårt att få mindre lån med korta återbetalningstider om man behöver det, om man inte tar ett minilån, så har man detta behov, är ofta ett minilån det enda alternativet man har.