Minilån

Minilån

När man är på jakt efter lån idag, kommer man i regel snabbt i kontakt med en något som kallas för minilån. Många undrar då förstås vad detta egentligen är för lån, samt om det är en bra ide att ta dessa lån. Därav kommer här en kort förklaring till fenomenet, som vi hoppas ska göra det lättare för var och en att själv avgöra om minilån passar dem eller inte. I vårt tycke är minilån nämligen en väldigt bra och passande lånetyp för en del, men inte för alla, så det är svårt att säga om detta är en lånetyp som passar just dig rent generellt.

Vad är dessa lån för något?

Minilån är en typ av lån som du kanske hört talas om, fast under ett annat namn. Minilån kallas nämligen emellanåt även för snabblån, smslån, telefonlån eller mikrolån, beroende på vem som ger dig lånet. Kärt barn har ju många namn, sägs det ju, och detta stämmer verkligen för minilån!


Det har dock ingen betydelse vad du kallar denna typ av lån, för oavsett vad man kallar lånen, fungerar de alla på samma vis.

Vad kännetecknar då minilån?

De alla minilån, snabblån, smslån och alla andra lån som går under någon av dessa beteckningar har gemensamt är att de endast kan tas på mindre summor. Ett normalt lånebelopp för ett minilån är nämligen enbart några tusenlappar, och det kan faktiskt bli mycket svårt att få låna större summor än så, eftersom väldigt få minlånegivare erbjuder möjligheten att låna mer än så. Dessutom ska minilån betalas tillbaka betydligt snabbare än de flesta vanliga lån. Deras återbetalningstider brukar nämligen ligga på 30, 60 eller 90 dagar ungefär, längre återbetalningstider än så är väldigt ovanliga.

Vad kännetecknar ett minilån?

Hur vet man då om man bör ta ett minilån eller inte?

Det beror i väldigt stor utsträckning på dina behov. Är det endast ett mindre belopp du behöver låna, under en kort tid, kan ett minilån passa dig bra, men tänk på att dessa lån enbart bör användas för just sådana situationer, de är nämligen opassande för många andra situationer, samt på att minilån i regel är dyrare, sett till den effektiva årsräntan, än andra lån, som tas på större belopp och med längre återbetalningstider. Å andra sidan kan det vara svårt att få mindre lån med korta återbetalningstider om man behöver det, om man inte tar ett minilån, så har man detta behov, är ofta ett minilån det enda alternativet man har.

För något årtionde sedan var minilån en ny företeelse, men idag kan det knappast kallas vare sig nytt eller okänt. Omdebatterat är den här typen av lån dock fortfarande. Det finns många som menar att människor riskerar att hamna i en ond cirkel med överbelåning till följd. Andra menar att alla lån kan orsaka problem om de hanteras fel, och att de här lånen är lika bra som andra. De menar också att ansvaret ligger på individen och att minilånen fyller ett stort behov. Vem som har rätt och vem som har fel är det egentligen svårt att göra någon bedömning av. Däremot ska vi gå igenom vad minilån är, och vad det är som skiljer dessa från vanliga banklån.

Minilån – ett litet snabbt lån när det bara fattas en liten slant

Ett minilån är, precis som namnet antyder, ett litet lån som för övrigt också brukar ha en kort löptid. Det brukar gå att låna mellan 1 000 och 10 000 kronor ungefär, även om exakt belopp kan variera. De mindre av lånen ska vanligen betalas tillbaka inom 30 dagar, men ibland går det att dela upp de större beloppen på några månader och i vissa fall upp till ett halvår.

Annat syfte

Minilånen har ett annat syfte än större banklån. De här lånen tas vanligtvis när det finns ett omedelbart behov av att fylla ett litet hål i budgeten. Det kan vara så att det dyker upp en oväntad räkning som behöver betalas innan lönen kommer. Det kan även vara så att vädret skiftar och att det behöver införskaffas en varmare jacka eller andra skor trots att det inte finns pengar över till det. Då kan den här typen av lån vara till stor hjälp. Pengarna betalas vanligtvis ut redan samma dag, eller i enstaka fall dagen efter. Det gör att även de mest omedelbara behov kan täckas.

Fördelar med minilån

Fördelar med minilån

Vad finns det då för fördelar med minilån? Som redan nämnts ger dessa lån möjlighet att snabbt få in några extra tusenlappar för den som behöver det. Det kan naturligtvis vara en fördel för den som befinner sig i en ekonomiskt besvärlig situation för stunden. En annan fördel är att lånet snabbt ska återbetalas. Det kan förstås låta negativt, men det fördelaktiga med detta är att lånet därmed inte belastar ekonomin under någon lång period. Något som också brukar uppskattas är att det sällan görs någon kreditupplysning hos Upplysningscentralen i samband med att det ansöks om minilån. I stället brukar en upplysning hämtas från Bisnode eller Creditsafe, vilket inte påverkar kreditvärdigheten. Det är normalt sett inte så svårt att bli beviljad ett minilån som ett större lån, vilket förstås beror på att det inte handlar om så stora belopp.

En varningens ord

Den som överväger att ta ett minilån bör alltid fundera över hur återbetalningsförmågan ser ut. Det är viktigt att bara låna om man vet att pengarna finns när det är dags att betala tillbaka. Det är också viktigt att komma ihåg att det finns gott om långivare, vilket gör att man bör ta sig tid att jämföra räntor och villkor.