Juridik

Offentlig försvarare – Så funkar det

Om du eller någon annan som du vill hjälpa är misstänkt för ett brott har du i vissa fall rätt att få en offentlig försvarare. Denna rätt har du i så fall redan under förundersökningen, men det vanliga är förstås att en offentlig försvarare används vid en eventuell rättegång.

När har man då rätt att få en offentlig försvarare?

Det har man om:
Det finns behov för detta med hänsyn till utredningen av brottet som man är misstänkt för
Om påföljden är kännbar, dvs. något mer än böter eller villkorlig dom, t.ex. mer än 6 månader i fängelse.
Eller
Om man har personliga förhållanden som utgör ett särskilt skäl för detta.Hur gör man då om man vill ha en offentlig försvarare?

I så fall kontaktar man alltid åklagaren, då det är åklagaren som är förundersökningsledare när det gäller grova brott. Åklagaren kommer då att ta din önskan vidare till domstol, som fattar beslut gällande om offentlig försvarare beviljas eller inte. Man kan dock själv också vända sig direkt till domstolen, om det är så att åtal redan väckts.

Betalar man något själv?

Ja, det gör man i regel. Exakt hur mycket man betalar bestämmer dock domstolen, detta kan nämligen variera från fall till fall.

Kan man bli tilldelad en offentlig försvarare mot sin vilja?

Ja, hur konstigt det än må låta kan man faktiskt det. I regel sker detta alltid när det gäller ett allvarligt brott. För mindre allvarliga brott kan man dock tvingas klara sig utan försvarare, eller få betala för detta själv. Glöm inte att du alltid har rätt att betala en försvarsadvokat på egen hand, oavsett om du får en offentlig försvarare eller inte.

Vem är då den offentliga försvararen?

Det är endast en advokat som godkänns och utses till en offentlig försvarare. I undantagsfall kan även en annan jurist utses, men detta är ovanligt. Om man som misstänkt själv föreslår någon för rollen, och denna person är behörig, ska denna person i regel utses till offentlig försvarare.

Vad händer om man inte är nöjd med den offentliga försvarare man har?

Skulle det vara så att man som misstänkt eller åtalad mist förtroendet för den offentlige försvarare man har, kan man be att få en ny offentlig försvarare utsedd. Man är dock inte garanterad att så sker. Förordnandet kan över återkallas av domstolen, t.ex. för att det inte längre finns ett behov av att ha en offentlig försvarare, eller för att den offentliga försvararen misskött uppdraget på ett allvarligt sätt.