Pantbank

pantbank

Är du i behov av att låna pengar? Idag har man många olika alternativ att välja mellan när man är i behov av lån. För många kan det vara krångligt att låna pengar direkt av banker på grund av olika anledningar. Då kan man istället använda sig av pantbanker och belåna sitt guld eller andra värdesaker. Det är ett snabbt, smidigt och enkelt sätt att kunna låna pengar till det man behöver. Att belåna sina värdesaker av en pantbank kräver inte heller någon UC och har inte heller annat krångel som många banker idag kan ha. Kanske har man något eller några smycken som man inte längre använder eller har tröttnat på. Då kan man panta dem och omvandla dem till pengar.

Vad är en pantbank?

En pantbank är en form av lånebank där man kan belåna sina värdesaker. Så precis som det låter så pantar man värdefulla föremål. Pantbanker har funnits väldigt länge och varit till stor hjälp för människor som är i behov av lån men inte kan eller vill använda sig av banker.

Skillnaden mellan ett lån från en pantbank och en vanlig bank är att på en pantbank lämnar man in ett föremål av värde som säkerhet och får låna pengar. Man kan belåna sitt guld, silver, klockor eller andra saker av värde. Vad kan man belåna kan variera från bank till bank men det allra vanligaste är guld och smycken.

Så fungerar en pantbank

Pantbanken värderar föremålet och erbjuder en viss summa som man kan få låna och pantbanken behåller sedan föremålet som säkerhet tills att man väljer att hämta ut sakerna. Dessa lån är tidsbegränsade och man har då en viss tid på sig att hämta ut sina saker innan de säljs vidare. Vill man hämta ut de föremål man har belånat får man då betala tillbaka hela beloppet som man har lånat och den ränta som tillkommer.

Så går det till

För att kunna låna pengar av en pantbank behöver man äga föremål som har ett värde och som går att sälja vidare. Föremål som går att panta och låna på är guld, smycken, klockor, antika föremål och mycket annat som går att sälja vidare. Men oftast är det guld och smycken som pantas hos dessa banker eftersom guld, silver och ädelstenar alltid har ett väldigt bra värde. Dessa föremål lämnas in till banken som säkerhet gentemot pengarna som man får låna.

Personalen på pantbanken undersöker noggrant föremålet du lämnat in.

Föremålen undersöks noggrant av personal på pantbanken för att säkerställa att allt är autentiskt och vilket värde de kan ha. Sedan räknas det ut hur mycket föremålet/föremålen är värda och man blir då erbjuden en summa att låna. Detta lån har en förutbestämd tid som ofta brukar vara några månader. Under dessa månader tillkommer det en ränta på summan som man har fått låna. När det väl är dags att hämta ut föremålet/föremålen får man då betala hela summan man har lånat och räntan som tillkommit. Har man inte möjlighet att hämta ut sin pant under lånets löptid kan man välja att förlänga lånet istället. Det gör man enkelt genom att endast betala räntan för lånet. Det är däremot inget måste att hämta ut sin pant utan man kan välja att att strunta i det. Då kommer pantbanken att sälja panten vidare via auktion eller i butik.

Ett lån utan UC och krångel

Ett lån från en pantbank kan passa perfekt om man är i behov av snabba pengar, ett kortare lån eller kanske ett mindre lånebelopp. Ett sådant lån kräver inte heller någon UC, inkomst eller att man är anmärkningsfri. Eftersom man lämnar in ett föremål som säkerhet till pantbanken så har inte dessa lån så stora krav som vanliga banker kan ha.

Så går det till att låna via en pantbank.

För någon som är arbetssökande kan det vara svårt att få ekonomin att funka ibland och ännu svårare att få ett lån. Likaså kan man av någon anledning ha åkt på en anmärkning som kan göra det svårt att låna pengar från banker, då passar den här typen av lån perfekt för att kunna lösa situationen.
Det passar även bra om man vill jobba på sin kreditvärdighet eftersom det inte görs någon kreditupplysning vid dessa lån. Det enda som behövs för att få låna pengar av en pantbank är ett värdefullt föremål och ett ID-kort. Det är ett snabbt och smidigt sätt att låna pengar på utan krångel och som passar utmärkt när det krisar eller om man inte har behov av sina smycken eller föremål.

Ett alternativ till snabblån

Detta är ett mycket bättre alternativ än att använda sig av dyra sms- eller snabblån som kan ha höga kostnader och skyhöga räntor. Till skillnad från dessa lån är räntan och kostnaderna lägre för att panta sina värdefulla föremål och som tidigare nämnt finns det inte heller större krav. Därför är ett lån av en pantbank ett mycket bättre smidigare och billigare alternativ.

Vad kan man lämna in på en pantbank?

En pantbank, eller en pantlånebank, är en som sagt en finansiell institution som specialiserar sig på att tillhandahålla kortsiktiga lån till personer som inte har tillgång till traditionella kreditinstitutioner. Pantbanker tar emot personliga tillgångar som säkerhet för lånen de ger. Dessa tillgångar är vanligtvis smycken, antikviteter, elektronik eller andra typer av lös egendom, eller värdepapper som är lätta att försälja. I gengäld får låntagaren ett lån som vanligtvis inte överstiger 50% av tillgångarnas värde. När lånet är förfallit, får låntagaren tillbaka tillgångarna om de har betalat hela lånet. Om de inte har gjort det, behåller pantbanken rätten att sälja tillgångarna för att täcka lånets balans.

Vanligaste föremålen folk lånar på

De vanligaste tillgångarna som lämnas in på en pantbank är smycken, antikviteter, elektronik eller andra typer av lös egendom. Pantbanker kan dock låna ut pengar mot ett stort antal olika tillgångar. Dessa inkluderar ofta konstverk, möbler, motorcyklar, båtar, bilar, motorfordon och även större elektroniska tillgångar som spelkonsoler och bildskärmar. Vissa pantbanker kan även låna ut mot finansiella tillgångar som aktier, obligationer och fonder.

Hur fungerar en pantbank?

När du lämnar in en tillgång till en pantbank, uppskattar banken värdet av dina tillgångar. Pantbanken kan sedan föreslå ett lån som är värt upp till 50% av den uppskattade värdet. Om du accepterar det föreslagna lånet, får du pengarna direkt och tillgångarna är då i pantbankens ägo. När lånet är förfallit, är det upp till dig att betala tillbaka lånet eller förnya det. Om du inte kan betala tillbaka lånet, behåller pantbanken rätten att sälja tillgångarna för att täcka lånets balans.

Vad är skillnaden mellan en pantbank och en traditionell bank?

Skillnaden mellan en pantbank och en traditionell bank är att pantbanker tar emot tillgångar som säkerhet för de lån de ger. Dessa tillgångar kan sedan användas som betalning om låntagaren inte kan betala tillbaka lånet. Traditionella banker, å andra sidan, använder vanligtvis kreditupplysningar för att avgöra om de ska bevilja ett lån till en kund. Detta innebär att en pantbank vanligtvis inte tar hänsyn till en kunds kreditvärdighet när de avgör om de ska bevilja ett lån. Istället gör de en uppskattning av tillgångarnas värde och beviljar ett lån som inte överstiger 50% av dessa värden.

Kan jag få ett lån från en pantbank?

Ja, det är möjligt att få ett lån från en pantbank. Det finns dock vissa krav som måste uppfyllas. För det första måste du ha någon form av säkerhet som pantbanken kan ta emot som säkerhet för lånet. Denna säkerhet måste vara lätt att sälja och ha ett värde som inte överstiger 50% av lånets värde. För det andra måste du vara över 18 år och ha ett aktivt telefonnummer och e-postadress. Du måste också kunna styrka din identitet och en adress. Om du uppfyller dessa krav, bör du kunna få ett lån från en pantbank.