Spara

Premieobligationer

Så kallade premieobligationer är en ganska okänd sparande- och investeringsform, som dock funnits i Sverige i många år, och som med jämna mellanrum brukar uppmärksammas av t.ex. media och så vidare. Men hur funkar egentligen premieobligationer? Och bör man överväga att investera i dem? Detta tänkte vi försöka oss på att reda ut åt dig!

Hur funkar en premieobligation?

En premieobligation är en sparform som ger dig ränta på dina sparade pengar, men som även ger dig möjligheten att vinna pengar, eftersom alla som har premieobligationer deltar i en utlottning av pengar, där man kan vinna en miljon, helt skattefritt! Exakt hur många gånger per år man har möjlighet att vinna varierar något, men i regel brukar det röra sig om 2-6 gånger om året. Det finns även ett sätt att vara garanterad en viss vinst, dock inte en miljon, och det är att köpa ett visst antal premieobligationer, t.ex. 10 eller 50 stycken. Det är svenska staten som ställer ut premieobligationer.

När alla dragningarna för lotteriet för premieobligationer gjorts, får du tillbaka pengarna du betalade för din premieobligation. Man riskerar därför inte att riskera allt när man skaffar premieobligationer.

Andra fördelar med premieobligationer

Man behöver inte själv hålla koll på de dragningar som görs för premieobligationer, begära vinster om man vinner, och så vidare, eftersom varje premieobligation du har registreras på ditt värdepapperskonto. All bevakning och liknande sköts därför automatiskt. Du måste dock ha ett värdepapperskonto för att komma igång. Detta kan du dock öppna kostnadsfritt, antingen via en bank eller fondkommissionär.


Nackdelar med premieobligationer

Man kan endast skaffa premieobligationer 2 gånger om året, under 2 veckor per gång. Man kan vidare endast göra detta via vissa specifika återförsäljare, så premieobligationer är inte alls lika lättillgängliga som en del andra sparande- och investeringsformer.

Under senare år har även många branschorganisationer, media och liknande granskat premieobligationerna, och kommit fram till att de ofta är en förlustaffär, eftersom man inte investerar de pengar man lägger på premieobligationer på annat. Dessutom är chanserna att man vinner miljonen mycket små.