Privata långivare

Privata långivare

Om du har svårt att få lån av vanliga långivare, kan det kanske kännas lockande att leta efter andra alternativ. Många letar då efter detta via nätets sökmotorer. Ett alternativ som man då ofta stöter på, som många blir intresserade av, är att låna av olika privata långivare. Men är detta verkligen vettigt?

I vårt tycke är det inte det, av ett flertal olika skäl. För det första har det för det mesta visat sig att erbjudanden av det här slaget kommer från olika oseriösa aktörer. Det finns ju nämligen få privatpersoner som har ett intresse av att erbjuda denna typ av lån, utan det är främst personer som har någon baktanke, t.ex. att de inte alls vill erbjuda dig något särskilt förmånligt, som erbjuder sig att vara privata långivare.


Seriösa långivare

För det andra övervakas inte privata långivare på samma sätt som låneföretag i Sverige idag. Lånar man av en seriös lånegivare kan man nämligen känna sig hyfsat säker på att de följer alla gällande lagar och regler som finns för kreditgivning idag. Men detta är inte alls lika säkert om man lånar av en privatperson, som förstås inte behöver rätta sig efter några regler alls egentligen.
Det är även viktigt att påpeka att privata långivare faktiskt inte är det enda alternativet man har som en låntagare med lite svagare ekonomi många gånger, trots att det kan kännas som det.

Istället finns det faktiskt flera seriösa låneföretag som gjort det till sin specialitet att hjälpa just lite mer utsatta låntagare också, och att ta ett privatlån av dessa, istället för olika privata långivare som man inte har någon som helst aning om, är betydligt säkrare och vettigare. Man kan dessutom lätt hitta dessa lite mer alternativa långivare med hjälp av sökmotorer, så man behöver absolut inte ha koll på dem sedan innan för att komma igång med att ta ett lån av dem.

Detta är en långivare - vi förklarar.

Vad en långivare?

De allra flesta människor har hört talas om ordet långivare, men det är inte alla som vet vad ordet innebär och betyder. Här kommer du att få läsa om vad en långivare är för något och vad en långivare gör. Du kommer också att få läsa om vad du bör tänka på innan du bestämmer dig för att låna pengar.

Detta är en långivare

En långivare kan vara antingen en bank, ett bolag, en finansiell institution eller en vanlig person. En långivare är någon som lånar ut pengar till en låntagare. En låntagare är alltså en person som lånar pengar och den som lånar ut pengarna kallas för långivare.

En långivare kan som sagt vara både en bank, ett bolag, en finansiell institution eller en helt vanlig person. Olika långivare har olika regler och villkor och har även olika hög eller låg ränta. Ränta är pengar som du måste betala till långivaren för att du har fått låna pengar. Räntan är alltså pengar som du måste betala utöver själv lånet. Det går att hitta lån utan ränta men oftast behöver du betala ränta på ditt lån. Om du lånar pengar av en privatperson behöver du sällan betala ränta. Oftast lånar man pengar av en person som man känner, det kan vara en familjemedlem eller en kompis. Oftast är det banker, bolag och finansiella institutioner som du måste betala ränta till men en privat person har också rätt att kräva ränta på pengarna.

Om du lånar pengar från en bank är det banken som är långivaren och om du vill ta större lån vill banken oftast ha något i säkerhet, det kan vara en bil, ett hus eller en motorcykel. När du ska låna pengar från en bank kan du ansöka om att få ta ett lån, men du kan inte själv bestämma att du ska få pengarna utan banken måste godkänna din ansökan först. Många långivare har en maxgräns för hur mycket pengar du får låna på en och samma gång. Ibland kan du få låna upp till 250 000 kronor, ibland mindre och ibland mycket mer.

Olika lån

Nu när du vet vad en långivare är för något behöver du veta vilka olika slags lån du kan ta. Här kommer vi att berätta om några av de lån som du kan ta.

 • Bostadslån
  Bostadslån är ett av de vanligaste lånen som människor tar. Ett bostadslån är bra att ta om du ska köpa en bostad eller bygga ut eller renovera en befintlig bostad. När man ansöker om ett bostadslån ansöker man oftast om ganska mycket pengar, oftast från 100 000 kronor och uppåt.
 • Snabblån
  Snabblån är ett lån som du får väldigt snabbt efter att långivaren har beviljat lånet. Inom max tre bankdagar har du pengarna på ditt konto. Detta är bra om du har fått en oväntat utgift och behöver pengar snabbt.
 • Smslån
  Smslån är i princip samma sak som snabblån. Du får pengarna snabbt men det handlar oftast om en liten summa pengar.

Att tänka på innan du tar ett lån

Bra att tänka på innan du tar ett lån

Innan du tar ett lån bör du tänka på en del saker. Du kommer nu att få läsa om de viktigaste sakerna du bör veta om.

 • Snabblån
  Om du tar ett snabblån behöver du veta om att du kommer få betala tillbaka pengarna väldigt snabbt och det är oftast en hög ränta på dessa lån.
 • Kolla din ekonomi
  Det är också viktigt att du har koll på din ekonomi innan du tar ett lån så att du vet att du kommer ha råd att betala tillbaka hela lånet.
 • Låna inte för mycket
  Försök att inte låna för mycket pengar. Om du lånar för mycket finns det stor risk att du inte kan betala tillbaka pengarna och du tar mer lån för att betala av andra lån.