Privatleasing

Idag överväger allt fler svenskar privatleasing av bilar, trots att detta i princip var otänkbart förr. Denna ägande- och brukandeform av bilar slog nämligen inte igenom i Sverige lika tidigt som i många andra länder, men nu är det alltså allt fler som får upp ögonen för att man faktiskt även kan leasa bilar. Om detta är något du funderar på att göra bör du dock givetvis ha väldigt bra koll på vad privatleasing egentligen innebär, och vad fördelarna och nackdelarna med detta är i jämförelse med andra finansieringsformer för bilar. Allt detta tänkte vi belysa i denna artikel, så att du som inte har så stor erfarenhet av privatleasing av bilar sedan innan kan avgöra om detta är något som passar dig eller inte.

Vad är fördelarna med privatleasing av bil?

Den största fördelen är att man inte behöver ha någon kontantinsats för att komma igång med detta. Man behöver inte heller lägga ut stora belopp med en gång, vilket en del tycker är jobbigt, framför allt om de inte har sparpengar som täcker priset för bilen man skulle vilja skaffa och så vidare.



Många leasingföretag erbjuder även väldigt förmånliga avtal för försäkringar, serviceavtal och så vidare för den som tecknar ett avtal om privatleasing. Detta gör att man på ett bättre sätt än annars får koll på totalkostnaderna för bilen. Man slipper ju oväntade avgifter och liknande på ett helt annat sätt än vad man gör om man äger bilen själv dessutom. (Bränslekostnaden måste man dock alltid stå för själv, så gällande bränslet kan faktiskt överraskningar fortfarande uppstå)

Väljer man att leasa en bil får man också en ny bil med en gång, vilket lockar dem som gillar ”nybilskänslan” och kanske vill byta upp sig gällande bilen t.ex. var 3:e år (många leasingavtal är nämligen på just 3 år). Den som leasar bilen kan tack vare privatleasing även få råd med en dyrare eller finare bil än vad man kanske hade haft råd med annars, så även detta bör ses som en fördel i sammanhanget.

Vad är nackdelarna med privatleasing av bil?

I viss mån beror detta på vilket leasingavtal man skriver under, men hos de flesta leasingföretag anger man hur långt man kommer att köra med bilen. Kör man mer än vad som anges i avtalet kan man få betala extra för detta.

Beroende på hur mycket du betalar för leasingen kan det även bli dyrare i längden att leasa en bil än t.ex. att köpa den på avbetalning. Det är därför av yttersta vikt att du räknar på hur dyrt eller billigt de två alternativen blir för dig. Väljer man det leasingavtal man skriver under väl, kan det nämligen vara så att det inte blir dyrare än avbetalning, eller om det blir det, så blir det åtminstone väldigt lite dyrare, men väljer man ett dåligt leasingavtal för att man slarvar med detta kan det alltså vara så att leasingaffären blir onödigt dyr och ett dåligt val rent ekonomiskt.

Tänk även på att du i regel inte äger bilen efter leasingtidens slut. Du har därmed inget att sälja i andra hand eller liknande, vilket du förstås hade haft om du hade köpt bilen själv, så även detta bör ses som en nackdel.

Vidare saknar många leasingavtal för bilar möjligheten att säga upp avtalet i förtid, oavsett vad anledningen till att man kanske vill göra detta är. Man blir med andra ord fast i hela tre år, eller hur lång leasingperioden nu är, vilket kanske inte är bra för t.ex. den som inte vet exakt hur de närmaste tre åren kommer att se ut, och så vidare.

En annan viktig skillnad är att om du lånar pengar till ditt bilköp eller köper din bil på avbetalning så räknas detta som ett lån, vars räntor är avdragsgilla i deklarationen. Det gör däremot inte leasingavgifter, dessa är nämligen inte avdragsgilla alls. Detta behöver inte nödvändigtvis vara stora belopp, men framför allt för den med små marginaler i hushållsekonomin kan detta vara en viktig skillnad, så det är ändå något vi vill nämna.