Så finansierar du ditt körkort

Finansiera din körkortsutbildning.

Att inneha ett körkort innebär både frihet och självständighet men det ökar också chanserna för dig när du söker ett eventuellt framtida jobb. Men vägen till körkort kan ibland kännas lång och det kan kännas svårt att veta var du ska börja för att ha råd med det. Därför får du i den här artikeln några tips på hur du kan finansiera din körkortsutbildning och vad som kan vara bra att tänka på.

Öva innan

Innan du skriver in dig på en körskola är det en bra idé om du redan har en god körvana och besitter en hel del av den kunskap som teoretiskt krävs för att ta körkort.

När det kommer till det praktiska, alltså att köra en bil, är det bra om du har övningskört så du känner dig tillräckligt bekväm framför ratten och i trafiken. Utnyttja de du har i din närhet som har körkort och bil och övningskör med dem och lägg märke till hur de agerar i trafiken. Se till att du lär dig de mest grundläggande kunskaperna privat så kommer det att kännas tryggare sedan när du kör tillsammans med din körskollärare. Att övningsköra tillsammans med en körskollärare är mer givande när det kommer till deras pedagogiska sätt att lära ut, men det kostar en hel del pengar. Om du redan innan du skriver in dig har baskunskaper då sparar du pengar på extra kör- och teorilektioner.

Plugga innan

Precis som inom den praktiska delen av att ta ett körkort så kan du spara pengar på att plugga in körkortsteorin innan. Det finns många sätt att göra det på utan att vara inskriven på en körskola. Du kan till exempel höra med kompisar och släktingar om du kan få låna deras körkortsbok. Du kan också ladda ner någon av de körkorts appar som finns. En del av dem kostar men det kan vara värt att vara väl förberedd när teoriprovet på körskolan kommer eftersom det kostar att göra det och om du behöver göra om det så kostar även det.

Spara pengar till körkortet

Spara pengar

Med det går vi in på hur du kan finansiera ditt körkort med pengar. Vi börjar med att ge tips på hur du kan spara pengar för ditt körkort. Det du kan börja med är att göra upp en sparplan. Kolla upp de olika körskolorna som finns på din ort och se hur de skiljer sig. En del kostar något mer än de andra. När du har valt vilken körskola som passar dig bäst och vet på ett ungefär vad det kommer att kosta kan du börja spara pengar. Ett tips är att öppna ett sparkonto för ditt körkort. Om du separerar ditt sparkonto från ditt privata konto så är det lättare att hålla isär dem och det triggar belöningssystemet i hjärnan när du ser att pengarna växer.

Att kunna tjäna egna pengar för att få ihop till körkortsutbildningen är en härlig känsla. Även om du inte har någon större inkomst så kan du förhoppningsvis lägga undan åtminstone en slant varje månad till ditt körkort. Det kan handla om att stå över en lunch eller att sätta över de pengar du fick i present. Om du har en större inkomst kommer det att gå snabbare att spara ihop till körkortet. Men tänk då på det gamla talesättet ”många bäckar små gör en å” och spara undan pengar när du kan det. Andra sätt att spara pengar på är att inte köpa nya saker, sälja de saker du inte längre har någon glädje av och panta burkar.

Delbetala körkortet

Om du inte har råd att betala hela körkortsutbildningen på en och samma gång så har många körskolor ordnat så att du kan delbetala ditt körkort. Men var uppmärksam på hur delbetalningskontraktet ser ut, ibland kan det innebära ränta och andra avgifter som i slutändan kan göra att det kostar mer än att betala allt på en gång. Det finns både för- och nackdelar med att delbetala. Gå igenom din ekonomi och se om du har råd att med en kostnad månadsvis och vad som skulle vara mest värt för dig.

Ta lån

Idag finns det flera olika sätt att ta lån på. Innan du tar lån av en bank eller dylikt kan du kolla med din familj och bekanta om de kan tänka sig att låna de pengar du behöver för att kunna finansiera ditt körkort. Fördelen med att låna från någon du känner är att ni litar på varandra och kan komma överens om en betalningsplan och du kan komma undan räntefritt.

CSN lån

Är du arbetslös så finns det numera möjlighet för dig att ta CSN lån för att finansiera dina körkortsstudier. Med ett CSN lån kan du som högst låna 15 000 kronor och de betalas ut tre gånger under din körkortsutbildning. CSN lån gäller för dig som är mellan 18 och 47 år och överstiger kostnaderna för körkortet 15 000 får du finansiera resten själv.

Privatlån

Är du inte arbetslös kan du ta ett privatlån för att finansiera din körkortsutbildning. Till skillnad från ett CSN lån kan du med ett privatlån låna de pengar du behöver, hela summan om du vill. Men tänk på räntan för att undvika att du blir skuldsatt.