Så tränar du magen effektivt

Att träna är både roligt och givande och dessutom bra för hälsan. Det gäller dock att hitta träningsformer som man trivs med och som man orkar fortsätta med i längden. Dessutom gäller det att hitta varierad träning, så att man tränar olika delar av kroppen och så att man tränar både kondition och styrka.
En av de kroppsdelar som många vill träna är magen. Det kan dock vara svårt att veta hur man bäst ska göra detta. Med tanke på att efterfrågan på övningar är stor kommer vi här att gå igenom några förslag på hur du tränar magen på ett effektivt sätt.

Effektiva övningar

Det finns gott om övningar som du kan använda dig av för att träna magen. Några av dem känner du säkert till, medan vissa kanske är helt nya.

Vriden sit up – För att göra en extra effektiv sit up kan du ligga ned på rygg med benen i 90 grader. Tryck dina höfter uppåt samtidigt som du går upp i en sit up där du vrider överkroppen snett åt det ena hållet. Väl i sidoläge håller du kvar den positionen i cirka tre sekunder. Gå sedan ned tillbaka och repetera sedan med vridning åt andra hållet.

Höftlyft – Det här är en enkel men effektiv övning. Du lägger dig på rygg och har benen korsade och lyfta. Tryck sedan benen rakt upp mot himlen, eller taket, beroende på om du befinner dig inomhus eller utomhus. Höfterna ska hjälpa till i rörelsen och rumpan ska lätta från underlaget. Sänk försiktigt ned dig igen och repetera rörelsen.

Luftcykling – I den här övningen ska du placera dina armar och händer vid sidan av huvudet. Ta upp knäna. Låt nedre benet vara parallellt med underlaget. Rör benen i en cyklande rörelse.

Detta är bara några av de övningar som ger bra magträning. Du hittar fler bra övningar på Magtränare.se.


Hur ofta ska du träna magen?

Magträning står på schemat för många, och ännu fler önskar att det stod även på deras schema. Det finns många som skulle vilja ha en mer vältränad mage än de har i dagsläget. Fördelen med den här typen av träning är att den inte är lika påfrestande för kroppen som många andra träningstyper. Det gör att du kan träna magen relativt ofta och hårt utan att öka skaderisken. Det kan vara bra att köra magövningar åtminstone tre gånger i veckan. Du kan naturligtvis även lägga in magövningar oftare än så.

En fördel med magträning är att du kan lägga in dessa övningar i något annat träningspass. Även om du har tänkt att först och främst träna exempelvis ben så kan du med fördel väva in en del magträning i passet utan att det behöver ta för mycket tid. Du kan också köra några magövningar efter att du tagit en power walk eller en löprunda. På så sätt slipper du avsätta dagar för enbart träning av magen, utan kan istället göra det till en del av träningsschemat.

Om du vill satsa på att bygga upp magens styrka och fasthet så är det aldrig för sent för att börja. En stor fördel är att du inte behöver tillgång till en mängd dyra maskiner. Det går att använda kroppen som redskap i många övningar.