Så underhåller du dina utemöbler och sparar pengar

Genom att ta väl hand om dina utemöbler kan du se till att de håller länge och på så sätt finns det gott om pengar att spara. Du kommer att kunna ha kvar dina trädgårdsmöbler i många år om du tar hand om dem ordentligt. Detta blir naturligtvis betydligt mer ekonomiskt än att köpa nya möbler vart och vartannat år. Men frågan är då vad som krävs för att möblerna ska hålla länge? Här kommer några tips och råd.

Att underhålla möbler av trä

Vilken typ av underhåll som behövs beror naturligtvis vilket skick möblerna är i. Om du tar väl hand om dem från början behöver du inte genomföra samtliga steg, men vi går igenom steg för steg hur du kan göra om dina utemöbler redan hunnit bli något fula och du vill fräscha upp dem.

fixa dina utemöbler

Börja med att tvätta möblerna ordentligt. Det är dels viktigt för att få bort allt smuts men det är också bra att göra för att få bort eventuella svampangrepp. Om du bara ska underhålla möblerna duger det bra med en vanlig rengöring med vatten och milt rengöringsmedel som tål att användas på trä. Om du däremot ska olja eller lasera möblerna efteråt är det klokt att använda någon typ av målartvätt så att möblerna verkligen blir grundligt rengjorda.


När tvätten är gjord är det dags att slipa utemöblerna om de ska oljas eller laseras. Här är det bäst att använda fint sandpapper för att inte förstöra träet. När detta är gjort oljar du in möblerna med en olja som passar det träslag som ingår i dina möbler. Om de ska laseras gör du detta istället. När du väljer olja bör du se till att välja en olja som är bra just för utemöbler. Det finns till exempel oljor med bra UV-skydd idag, något som håller möblerna fina länge. Kolla även in hemsidan www.billiga-utemöbler.se

Att ta hand om möbler av plast och konstrotting

Att underhålla möbler av plast och konstrotting är betydligt enklare än att ta hand om trämöbler. Det du bör tänka på är att tvätta av dem regelbundet med ett milt rengöringsmedel. Plastmöbler kan du med fördel tvätta av med högtryckstvätt så att de blir ordentligt rengjorda. Naturligtvis behöver du inte använda högtryckstvätten varje gång om du rengör dem ofta, men någon gång då och då kan det vara en bra idé.

Att ta hand om andra utemöbler

Slutligen så finns det förstås även utemöbler av andra material än de vi nämnt ovan. Trädgårdsmöbler kan till exempel vara tillverkade av betong. Tack och lov är det väldigt lätt att underhålla möbler av just betong. Det du bör göra är att rengöra med stensåpa för att sedan olja in möblerna med stenolja eller klinkerolja. Det fungerar oavsett om möblerna är tillverkade av betong eller sten. Med inspiration finner du på Balkongmöbler.com.

Som du märker är det inte alls speciellt svårt och krävande att ta hand om utemöbler. Se därför till att ta väl hand om dem redan från början, så kan du ha glädje av dem i många år.