Så väljer du rätt advokatbyrå när du behöver juridisk hjälp

Att välja advokatbyrå är inte något de flesta gör särskilt ofta, men det finns tillfällen då detta kan vara nödvändigt, antingen för ett enstaka fall, för att det hänt något, eller under en löpande period, för att man t.ex. har ett företag som behöver mycket juridisk hjälp. Då kan det dock vara svårt att veta exakt vad man ska tänka på när man väljer advokatbyrå. För att hjälpa dig med detta har vi därför satt ihop denna korta guide till val av advokatbyrå, som vi hoppas ska vara till hjälp:

Fundera på vad det är du behöver

Fast man som lekman kanske kan tro det, jobbar nämligen inte alla advokater med samma sak. Istället är de ofta olika bra på olika juridiska områden, specialiserade på en viss typ av fall och så vidare. För att du ska få så bra hjälp av den advokat och advokatbyrå du anlitar är det dock förstås en fördel att det ditt fall handlar om är just denna advokats eller advokatbyrås specialitet.
Så ju mer klara du har dina egna behov för dig, desto mer nöjd kommer du förmodligen även att bli med ditt val av advokatbyrå!Fråga gärna andra om rekommendationer

Många har faktiskt vänner, bekanta eller affärsbekanta som kan rekommendera en advokatbyrå. Givetvis ska man inte lita blint på denna typ av rekommendationer, men de kan vara bra som vägledning åtminstone, så fråga runt!

Leta online

Att leta efter advokater och advokatbyråer online är en bra ide, eftersom de flesta seriösa advokatbyråer har bra hemsidor, som man lätt kan hitta med hjälp av sökmotorer. Dessutom finns det guider till advokatbyråer på t.ex. Advokatsamfundets webbplats och liknande som kan vara till stor hjälp.

Vidare bör man inte dra sig för att kontakta en viss advokatbyrå även om man inte är helt säker på att det är den ”rätta” advokatbyrån. Är det så att advokatbyrån av olika anledningar inte kan åta sig det uppdrag du har åt dem, brukar de nämligen vara duktiga på att slussa dig vidare till någon som kan det, t.ex. en annan advokatbyrå eller advokat som de känner till sedan innan.

Tänk på detta när du väljer advokat

För de allra flesta privatpersoner är det en ganska ny upplevelse att behöva anlita en advokat. Det gör att det inte alltid är lätt att veta vad man bör tänka på när man ska välja vilken advokatbyrå man ska vända sig till. Inte desto mindre är det viktigt att du verkligen gör ett genomtänkt val när det blir dags. Först då kan du räkna med att få den juridiska hjälp du behöver.

Undersök vilken byrå som är experter inom området

Undersök vilken byrå som är experter inom området

Det första du bör ha i åtanke när du ska välja advokatbyrå, är att så gott som alla advokater har ett område eller möjligen ett par områden, som de valt att specialisera sig inom. Precis som inom övriga livet, är det omöjligt att vara expert på allt. Det gör att du innan du vänder dig till en advokatbyrå behöver ta reda på vilket område byrån främst arbetar med. Se till att välja en advokatbyrå som är erkänt skickliga inom det område som du behöver hjälp. Om du behöver affärsjuridisk hjälp bör du välja en advokat som arbetar med affärsjuridik i första hand. Är det familjerättsliga frågor du behöver hjälp med är det förstås en advokat specialiserad inom familjerätt du behöver vända dig till. Se helt enkelt till att vända dig till en advokatbyrå som nischat sig inom just ditt område. På så sätt kan du få bästa tänkbara hjälp.

Kontrollera referenser

Se till att välja en skicklig advokat med goda referenser och ett gott rykte. Det här är något du verkligen inte bör tumma på. Ta dig tid att kolla upp såväl byrån som den enskilde advokaten innan du anlitar någon. Det finns riktigt bra advokater, och mindre bra advokater. Se till att den advokat du anlitar verkligen hör till den första kategorin, och har ett riktigt bra rykte inom branschen. Det finns olika sätt att undersöka detta. Du kan förstås höra dig för i din omgivning. Kanske känner du personer som anlitat en bra byrå och en skicklig advokat tidigare som kan ge rekommendationer och omdömen. Om så inte är fallet, så kanske du har någon omkring dig i yrkeslivet som kan ge rekommendationer. Om inte så heller är fallet ska det inte stickas under stol med att webben kan vara till stor nytta. Där går det att ta del av andras omdömen och upplevelser och det går snabbt att få referenser.

Jämför priser

Precis som när du anlitar hjälp av andra yrkesgrupper, så som hantverkare, lokalvårdare eller bilmekaniker kan det skilja en hel del i pris mellan olika aktörer. Naturligtvis ska du inte nöja dig med en sämre advokatbyrå för att spara pengar, men du bör heller inte betala överpris för en tjänst som du kan få till ett bättre pris någon annanstans. En god idé kan vara att välja ut några olika advokatbyråer som lever upp till dina krav, och därefter jämföra priserna hos dessa. Du kan mycket väl komma att upptäcka att timarvodet skiljer sig åt en hel del mellan de olika aktörerna.