Snabblån

Snabblån

Så kallade snabblån kan låta som den optimala lösningen på alla pengaproblem som man har tillfälligt, och visst är det så att detta är en mycket smidig låntyp, men många fördelar. Samtidigt är dock snabblån så specifika som lånetyp att man måste veta exakt hur de fungerar om man överväger att ta ett. Det är nämligen inte ett lån som passar alla låntagare eller alla tillfällen, så varje gång man överväger att ta ett snabblån måste man verkligen fundera noga på om detta är en bra idé eller inte. Men hur avgör man egentligen detta? Här kommer några förslag:

Fundera på hur länge du behöver låna pengarna

Snabblån är nämligen kända för att ha korta återbetalningstider, vilket betyder att de måste betalas tillbaka snabbt. Detta passar en del jättebra, medan andra stör sig på det. Vi rekommenderar därför att du börjar med att fundera på hur väl en kort återbetalningstid på lånet passar din situation just nu, när du vill ta lånet. Vanliga återbetalningstider är mellan 30, 60 och 90 dagar på dessa lån, men även andra återbetalningstider kan förekomma, beroende på långivaren man lånar av.Fundera på hur mycket du behöver låna

En möjlig nackdel med snabblån, beroende på hur man ser på det, är att man inte kan låna hur stora belopp som helst med hjälp av denna lånemetod. Istället rör det sig om ett par eller några tusenlappar som möjliga lånesummor, och inte mer. Är det större summor än så du vill låna, kan det därför vara så att du måste välja en annan lånetyp. De exakta lånesummorna som man kan låna varierar dock mellan olika snabblånegivare, så det kan även vara värt att titta in på flera snabblånegivares hemsidor om man inte lyckas hitta en långivare som beviljar exakt det belopp man skulle vilja låna med en gång.

Hur snabbt behöver du ha lånet?

Hur snabbt behöver du ha lånet?

En av de största fördelarna med snabblån är att det går väldigt snabbt att få dessa lån. Ofta kan man t.ex. få pengarna utbetalda redan samma dag som man ansöker om lånet. Vi rekommenderar därför verkligen detta lån för alla som tycker att det brinner i knutarna lite grann. Andra lån brukar nämligen inte alls vara lika lätt att få med lika kort varsel.

Vad är du beredd att betala för lånet?

Det är nämligen viktigt att ha i beräkningen att ett snabblån i regel kostar mer, åtminstone om man tittar på den så kallade effektiva årsräntan på lånet, än andra lån. Detta är dock i regel inget större problem för de flesta, eftersom man inte har lånet under lika lång tid som mer traditionella lån, men det är samtidigt en viktig sak att känna till, då detta kan göra att t.ex. väldigt kostnadsmedvetna låntagare väljer bort denna låntyp.


Har du ett eget bankkonto samt mobiltelefonabonnemang?

Detta är nämligen två av grundförutsättningarna hos de flesta långivare som beviljar snabblån, eftersom så väl bankkontot som telefonabonnemanget används som identifikationsmedel för dig som låntagare. Har du inte båda dessa, eller saknar något av dem, kan det därför bli svårt för dig att få ett snabblån, och det kan därför vara nödvändigt för dig att titta på andra låneformer istället.

Ansöka om snabblån – Att tänka på

Under många år var snabblån en låneform som man ville undvika till varje pris. Snabblånen var mycket dyra i avgifter och ränta och hade en väldigt kort återbetalningstid. Det gjorde att många som ansökte inte hade möjlighet att betala tillbaka lånet, något som i sin tur ledde till ekonomiska svårigheter.

Idag ser det helt annorlunda ut och snabblån är en av de mest populära låneformerna på marknaden. I takt med att fler aktörer och långivare har kommit ut har konkurrensen blivit större. För att fortsätta få kunder har många då valt att förbättra villkoren. Nu är det inte bara enklare att ansöka om ett snabblån online, utan man får dessutom bättre lånevillkor och längre återbetalningstid. Ett snabblån lämpar sig för den som är i behov av en mindre summa pengar (1000-20.000 kronor) och som har en god ekonomi i grund och botten. Även om löptiden är längre nu än förr behöver man fortfarande kunna hantera en högre ränta. Här berättar vi mer om den populära låneformen, hur du kan använda dig av ett snabblån och vad som är viktigt att tänka på i samband med ansökan.

Vad är ett snabblån?

Vad är ett snabblån?

Som tidigare nämnt är ett snabblån ett lån som gör det möjligt för dig att låna en mindre summa pengar, men orsaken till att låneformen har fått sitt namn beror på utbetalningstiden. Ett snabblån har en mycket kort utbetalningstid och det är inte ovanligt att få pengarna på kontot inom loppet av några minuter efter att du har signerat lånelöftet. Det har gjort att människor som är i behov av snabba pengar oftast använder sig av det.

Ett snabblån kan således kännetecknas av nedanstående:

  • Snabba utbetalningar
  • Enkel ansökningsprocess
  • Inget krav på fast anställning
  • Betalningsanmärkningar godkänns oftast
  • Lån med ett lägre belopp
  • Kort återbetalningstid

I sin utformning kan snabblånet jämföras med ett SMS-lån eller ett mikrolån, men när det kommer till användning av pengarna är det mer likt ett privatlån. Banken eller långivaren frågar inte vad du kommer att använda pengarna till och du behöver inte lämna någon säkerhet. Det innebär att du kan ansöka om ett snabblån för att åka på semester, betala reparation för dina vitvaror eller för att göra ett inköp som du länge har längtat efter.

Vad krävs för att låna pengar?

Som låntagare finns det krav som du behöver leva upp till för att kunna ansöka och få ett lån beviljat. Vilka dessa krav är varierar oftast mellan olika aktörer och långivare, men det vanligaste är att du ska vara över 20 år, ha en taxerad inkomst och vara folkbokförd i Sverige. Du får heller inte ha någon skuld hos Kronofogden, men betalningsanmärkningar brukar sällan vara ett problem. När du ska ansöka om ett snabblån är det alltså viktigt att du ser till att leva upp till villkoren innan du skickar in din ansökan. På så sätt slipper du få avslag och samla på dig onödiga kreditupplysningar, något som kan skapa problem om du vill testa hos en annan aktör längre fram.

De bekväma villkoren för snabblånet har gjort det möjligt för fler människor att låna pengar, vilket naturligtvis är väldigt bra, men att villkoren är ”snälla” kan också orsaka problem för den som redan har en dålig ekonomi. Här är det viktigt att du är ansvarsfull och att du är medveten om att pengarna måste betalas tillbaka inom utsatt tid för att du inte ska hamna hos inkasso eller Kronofogden.

Snabblån – Lån trots betalningsanmärkningar

Idag är det inte ovanligt att ha en och en annan betalningsanmärkning bakom sig. En betalningsanmärkning behöver inte alltid innebära att du sköter din ekonomi dåligt och att du är en oansvarig person när det kommer till ekonomi. Det kan handla om att du har glömt att betala en räkning och inte har fått påminnelsen i tid, men det kan också handla om att du har fått en räkning under tiden som du har befunnit dig utomlands och varit ovetandes om den.

För en bank eller en långivare kommer en betalningsanmärkning dock alltid betyda att du inte sköter din ekonomi till punkt och pricka. När det gäller snabblån är detta sällan ett problem, eftersom de flesta godkänner upp till 3-5 betalningsanmärkningar ändå. Det som är viktigt att ha i åtanke är att m ånga betalningsanmärkningar kommer att ge dig sämre lånevillkor, vilket kan innebära allt från en kortare återbetalningstid till en högre ränta.

Ränta och återbetalningstid

Som tidigare nämnt är återbetalningstiden för ett snabblån vanligtvis mycket snäv. För mindre belopp är det inte ovanligt att du endast har 30-60 dagar på dig att betala tillbaka pengarna. För större belopp kan du i många fall få upp till 6-12 månader för återbetalning, men det hör inte till standard och därför bör du inte utgå från detta. I samband med din ansökan kommer du att få information om hur lång återbetalningstid som banken är villig att ge. Här får du även veta vilken ränta det är som du får. Räntan sätts nästan alltid individuellt och utifrån hur din kreditupplysning ser ut. Ju högre kreditvärdighet och mindre betalningsanmärkningar du har, desto lägre ränta kommer du också att få.

Jämför lån innan du väljer

Snabblån är kända för att ha många avgifter och höga räntor. Därför är det extra viktigt att du jämför lån innan du väljer. Du kan med fördel använda dig av en oberoende hemsida som gör jämförelsen åt dig och detta helt kostnadsfritt. Vid en jämförelse skickar du in en låneansökan precis som vanligt och får därefter svar från flera olika aktörer och långivare som är villiga att erbjuda dig ett lån. På så sätt har du möjlighet att se vilken långivare som är beredd att erbjuda dig den bästa räntan och den längsta återbetalningstiden.

Kom ihåg att inte stirra dig allt för blind på den månatliga räntan, utan fokusera istället på den totala kostnaden för lånet. Snabblån kan ha många dolda avgifter som administrationsavgifter och fakturaavgifter. För att säkerställa att ditt snabblån inte blir en dyr historia bör du se till att kontrollera även detta.