Spara dina pengar – ett par tips

Här kommer massor av kreativa idéer på hur du sparar pengar.

Handla begagnade böcker

När det kommer till att handla böcker, lura istället på att införskaffa begagnade böcker. Kolla även om dina vänner och släktingar har böcker som du kan låna och läsa gratis. Att låna är ju faktiskt ännu billigare än att köpa begagnat.

Att samåka

Oavsett om du ska åka till närbutiken eller till en annan stad, hör om dina vänner ska åt samma håll och samåk. Om du ej har körkort än eller ej äger en personbil så måste du förlita dig på en familjemedlem för att åka någonstans.

Genom att samåka med andra kommer du spara pengar på bensin och parkeringsavgifter, samt att du får ett trevligt sällskap med andra.

Strunta i kaféer.

Oavsett om du handlar ditt kaffe från ett mindre kafé eller från en större cafékedja så spenderar du antagligen en ordentlig slant på alla dessa muggar med rykande java. Varför inte införskaffa en egen kaffekokare eller använd dina grannars kaffemaskin och brygg ditt eget svarta koffein.

Det kaffet du kokar kanske inte blir lika förtjusande eller tjusigt som från kaffebutiken, men pengarna du sparar på detta väger upp sådant.


Minska drickandet av flaskvatten

Det kanske smakar bättre men vatten på flaska är dyrare. Visste du att paketering, frakt, marknadsföring och återvinning är det som är det som kostar för flaskvatten. Och själva vattnet kanske inte ens är så fantastiskt, ditt kranvatten kan tom vara bättre för dig. 

Om du fortfarande inte är helsåld på kranvatten, ta dig en funderare på att istället införskaffa ett vattenfilter på din kran. På så sätt får du fortfarande välsmakande vatten och sparar en hel del pengar i processen.

Ät mindre ute

Att äta på restauranger och beställa utkörd mat kan bli en hel del pengar över tiden. Varför inte ta pengarna du spenderar på den lokala pizzerian till att laga egen pizza? Att handla ingredienser kommer att vara mycket billigare än att köpa pizzan på pizzerian. En ytterligare fördel är att du blir bättre på att laga mat. Du kanske behöver pengar? Då ska du laga maten själv hemma och köpa billiga råvaror.

spara pengar tips

Underhåll dig själv till en lägre kostnad

Vill du betala mindre för bio? Kolla eventuella rabatter. Många biografer ger bl.a rabatter till studenter och pensionärer. Håll ögonen öppna efter gratis filmvisningar. Om du pluggar på högskola så kan du kolla om campus erbjuder gratis filmvisningar. 

Ta också en tripp till biblioteket, där kan du låna gratis filmer och böcker.

Handla online

Att handla online kan både spara tid och pengar. Du kan göra dina inköp i din mysiga soffa och slippa trängas med andra kunder eller lägga ner pengar på transport. Många återförsäljare påverkar kunder att införskaffa online, genom att erbjuda bättre rabatter och gratis frakt. Det finns också webbsidor som erbjuder rabattkoder för olika butiker.

Använd kuponger

Rabattkuponger är dina kompisar . Om du behöver någonting, så är chansen stor att det finns en rabattkupong eller två som väntar på dig. Ett bra ställe att hitta rabattkuponger på är din tidning som ofta är full efter specialerbjudanden på olika saker.

På internet kan du också hitta kupongkoder för olika webbutiker.

Handla aldrig när du är hungrig.

Om du ska åka och handla, antingen själv eller tillsammans med en vän och du åker dit när du är hungrig, så kan det sluta i en katastrof. Din matkorg fylls snabbt med godsaker som du egentligen inte behöver, men som ser gott ut då du inte har ätit sedan frukost. Det kan sluta med att du handlar mer saker(mest mat och godis) än du tänkt.

Var klok när du handlar

Skriv en ordentlig inköpslista och följ den. Alla nya och bättre saker kan vara frestande att handla, men håll dig till listan och spara pengar.

Överväg Second-hand

När det kommer till att handla kläder, så fundera på att besöka en secondhandbutik, där går det att göra verkliga klipp. Det går att hitta kläder till hög kvalitet, som är väldigt lite använda, märkeskläder till låga priser.