Sparränta

så fungerar sparränta.

När man förvarar sina pengar på en bank eller ett låneinstitut, eller lånar ut pengar till en bank som man också kallar det, så får man ränta på det beloppet som kallas för sparränta. Det innebär att man kan tjäna pengar på det utlånade beloppet utan att behöva göra någonting. Man öppnar ett sparkonto på en bank och därefter sätter man in det önskade beloppet. Som sedan får ligga så att räntan stiger, precis som när man lånar pengar men tvärtom. Man kan alltså tjäna en del på att skapa ett sparkonto hos en bank utan att egentligen behöva göra någonting.

Precis som med lån finns det både rörlig och fast ränta. Vilken typ av ränta man får på sitt sparande beror helt på vad det är för bank och vad bankens villkor säger, samt hur mycket man väljer att spara. Man kan också välja att binda pengarna eller inte, som också påverkar sparräntan. Räntesatsen varierar också beroende på bank och belopp. Därför är det alltid bra att jämföra olika banker för att se vilken som erbjuder mest ränta och bästa villkor. Alla banker konkurrerar om att få nya kunder och erbjuder olika räntor och villkor, och det blir lätt att man kan fastna vid ett lockande erbjudande. Men eftersom man ofta binder upp sig länge hos banken och är låst många år framöver så bör man tänka efter en extra gång innan man fastnar vid ett lockande erbjudande.

Villkor med hög sparränta

Villkor med hög sparränta
Ju högre ränta man vill ha på sitt sparande desto högre blir villkoren. Man binder sig oftast längre och får svårare att ta ut pengar om man är i behov av det. Ibland kan det till och med vara så att man inte får ta ut några pengar alls, eller möjligen 1 – 2 gånger per år. Vissa banker kan också kräva att man betalar ett högre belopp, alternativt ett fast specifikt belopp för att man ska få högre sparränta. Dessutom kan man inte alltid bli garanterad att få sätta in mer pengar övertid. Därför är det väldigt viktigt att se över de alternativ som finns och vad man själv prioriterar.

Men att alltid ha i åtanke att de flesta banker binder upp en på längre tid ju högre ränta man vill ha. Men om man inte har några vidare planer på att ta ut pengarna på 10 – 20 år så kan de växa rejält om man har en hög sparränta. En sak som dock är viktig att komma ihåg och tänka på när man sparar är att vinsten på sparräntan är skattepliktig. Det innebär att ju mer man gått i vinst, desto mer skatt kommer man att behöva betala när man sedan tar ut pengarna. Idag ligger vinstskatten på 30 procent.

Andra metoder som kan generera pengar

Olika metoder som kan generera pengar.
Om man inte vill spara pengar via en bank så finns det andra vägar att gå, som till exempel att spara i fonder. En fond, eller en kort räntefond som de också kallas liknar ett sparkonto hos en bank, men till skillnad från bankkontot så kan fonden minska i värde. Men om man istället investerar i en så kallad lång räntefond så är chansen större att den ökar i värde. Men samtidigt innebär det också en större risk, därför är det bra om man har det i åtanke när man tecknar en fond. En annan sak som man bör tänka på med en lång fond är att det inte kommer generera så mycket pengar till en början, utan det dröjer ett par år innan man faktiskt får avkastning för fonden. Ett annat alternativ till den som inte vill räntespara kan vara att teckna en så kallad blandfond. Med en blandfond kombineras sparandet i både aktier och fonder. De kompletterar varandra och på sikt ger det en stabilare utveckling.