Telefonlån

Telefonlån

Har du hört talas om telefonlån någon gång? Om inte så beror det förmodligen bara på att de här lånen även går under flera andra namn, så som smslån och snabblån samt mobillån. Alla dessa benämningar är korrekta, och de avser alla små lån som man använder mobiltelefonen för att ansöka om.

För det första är telefonlån betydligt smidigare att ansöka om än de flesta andra lån, eftersom du kan sköta hela ansökningsprocessen via din telefon om du vill det. Alternativt kan du även med några enkla knapptryckningar ansöka om lånet via långivarens hemsida i många fall, även det är förstås betydligt enklare än att ansöka om lånet via massvis med pappersformulär och liknande, som ofta är standard för andra lån.För det andra får man sitt telefonlån väldigt snabbt i de allra flesta fall. Är det bråttom med lånet av en eller annan anledning, är därför ett telefonlån det givna alternativet, på grund av snabbheten.

Varför ansöker då inte alla om telefonlån så fort de behöver ett lån?

Detta kan man inte alltid göra, eftersom telefonlån enbart kan tas på mindre summor. Man kan därför inte låna hur mycket som helst med hjälp av dessa lån, utan de lämpar sig enbart för dem som vill låna mindre summor. De möjliga lånesummorna för denna typ av lån brukar ligga på mellan 1 000 kronor och 8 000 kronor hos de flesta långivare. Vill man låna mer än så, måste man därför ta en annan typ av lån.

Att ansöka om ett telefonlån

För det andra är telefonlån i regel något dyrare än vanliga, mer traditionella lånetyper. Detta är i regel inget större problem, eftersom man oftast tar telefonlån på mycket korta tider, då återbetalningstiden på dessa lån brukar vara kort, dvs. mellan 30 och 90 dagar, men skulle man ta ett telefonlån med en mer sedvanlig återbetalningstid, skulle detta lånet bli väldigt dyrt, vilket gör att en del drar sig för att ta dessa lån.

Telefonlån passar därför främst för den som ändå vill betala av sitt lån så snabbt som möjligt.

Fördelar med telefonlån

Det finns flera skäl till att den här typen av lån är mycket uppskattade. Det handlar bland annat om att de är relativt lätta att få. Det krävs inga jättestora inkomster, och det görs sällan någon avstämning mot skuldsaldo hos UC. En anledning till detta är naturligtvis att beloppen som lånas ut är ganska små. Det brukar röra sig om någon eller några tusenlappar. Dessutom betalas lånen tillbaka på någon eller några månader. Det gör att långivaren inte behöver försäkra sig om hur låntagarens situation kan tänkas se ut om ett år.

Även den med lite sämre kreditvärdighet kan ofta bli beviljad ett litet mobillån. Andra fördelar är just att lånen är små och att de återbetalas snabbt. Det ger en utmärkt möjlighet för den som bara behöver ett kortfristigt lån på någon tusenlapp, exempelvis för att införskaffa ett par nya vinterskor eller för att betala en bortglömd räkning innan lönen kommer. En fjärde fördel är att det sällan görs någon kreditupplysning via Upplysningscentralen. Att detta klassas som en fördel beror på att det inte påverkar kreditvärdigheten i negativ riktning, vilket som annars vållar stor oro hos många.

Nackdelar med telefonlån

Det finns fördelar med smslån, vilka vi redan har tittat på. Det finns dock även nackdelar. Faktum är att det är just några av fördelarna som även kan förvandlas till nackdelar. Att det är enkelt att få de här lånen är förstås bra för den som snabbt behöver pengar, men det kan även leda till att personer som egentligen sitter med en strulig ekonomi kan beviljas lån trots att de kanske inte alls borde få låna pengar. En annan nackdel är det som vi även tog upp som en fördel, nämligen den korta återbetalningstiden. Även om det är fördelaktigt att lånet inte belastar ekonomin under någon längre period, kan den korta respiten göra det svårt för många låntagare.

Det finns många som kalkylerar fel, och sedan inser när förfallodatumet kommer, att de faktiskt inte har tillräckligt med pengar över. Det leder i sin tur ofta till att nya liknande lån tas hos en annan långivare. Det leder då till att det gamla lånet kan återbetalas men det innebär också att nya lånekostnader tillkommer. För vissa låntagare blir detta en skuldfälla som det kan vara svårt att ta sig ur.

Att ansöka om telefonlån

Precis som namnet antyder går det utmärkt att ansöka om dessa lån med hjälp av mobilen. Det brukar vara en enkel process. Man börjar vanligtvis med att fylla i personnummer och uppgifter om inkomster samt hur mycket pengar man behöver låna. Därefter brukar man få fylla i grundläggande uppgifter om utgifter så som boendekostnader. När detta är klart signerar man med bank-id och får nästan omedelbart besked om huruvida lånet beviljas eller inte.