Träna balansen

Att träna balansen är en väldigt bra idé oavsett om du är ung eller om du har hunnit bli lite äldre. Det pratas mycket om att balansen försämras med ökad ålder och att det är viktigt för äldre personer att träna balansen regelbundet. Det är visserligen sant, men det är faktiskt viktigt för alla att träna balans med jämna mellanrum.

Fördelar med att ha bra balans

Det finns gott om hälsofördelar med att ha bra balans. Om du tycker om att träna är det viktigt att balansen är bra, eftersom risken finns att övningarna annars utförs på fel sätt vilket gör att risken för skador ökar. Risken för fallolyckor och halkolyckor minskar också med bra balans. Framför allt för äldre personer är detta en vanlig orsak till benbrott och stukningar och att träna upp balansen kan hjälpa till att minska risken rejält.

Bra sätt att träna balansen

Det finns gott om övningar, metoder och redskap för dig när du vill träna balansen. Det finns bland annat en hel del övningar som går utmärkt att utföra i vardagen, vilket gör att du inte behöver avsätta extra tid för just denna träning. Detta är naturligtvis positivt eftersom många idag lever hektiska liv och har svårt att få vardagen att gå ihop.


Ett första tips är att göra det till en vana att stå på ett ben när du borstar tänderna. Så gott som alla borstar tänderna två gånger per dag, vilket gör att du varje dag har två perfekta tillfällen att förbättra och testa din balans. Du måste ändå avsätta tid för tandborstning, så varför inte slå två flugor i en smäll. Kolla in balansplattor.se för fler tips och idéer.

Nästa tips är att passa på att stå på ett ben när du pratar i telefon. Oavsett om du pratar i telefon på kontoret eller hemma så är detta ett utmärkt tillfälle att öva balansen. Inte heller denna övning kräver någon extra tid från din sida eftersom du kan hålla igång samtalet medan du kör balansövning.
Att promenera är en utmärkt vardagsmotion och om du vill kombinera den här motionsformen med balansträning kan du välja bort stadens asfalt och istället gå ut i skogen och ta din promenad där. Din balans tränas upp av att navigera över stockar och stenar. Rent bortsett från detta upplever också många ett större lugn när de promenerar i skog och mark jämfört med en asfaltspromenad bland trafik.

Bra övning

En annan bra övning som du kan göra hemma när som helst på dagen är att stå på ett ben och sätta den lyfta foten mot det andra benet. Tanken är att foten ska placeras så högt upp på benet som möjligt. Du ska sedan sträcka armarna rakt upp mot taket eller himlen. Stå kvar så medan du räknar till tio i sakta mak. Repetera sedan övningen och se till att växla ben så att du tränar balansen på båda sidor.

Om du vill införskaffa bra redskap som hjälper dig träna balansen hemma kan det vara en god idé att införskaffa en yogamatta samt en pilatesboll. De två redskapen kommer du långt med.