Vad är Digital Marknadsföring och SEO?

Marknadsföring är något ett företag använder sig av för att fånga kunders intresse för vad de har att erbjuda. Det kan ske på ett traditionellt sätt (outbound marketing) och genom digital marknadsföring (inbound marketing). Dessa två olika sätt att använda sig av marknadsföring skiljer sig genom att de har olika handlingsplaner, och deras strategi och grundidé är även de annorlunda.

Digital marknadsföring

När produkter och tjänster ska fånga en kunds intresse genom digital marknadsföring används digitala program, som mobiler, datorer, smarta klockor med mera. Genom en webbplats eller en app på mobilen kan kunden lätt hitta den produkt de letar efter, och smidigt ta del av var produkten går att köpa. Digital marknadsföring används även i sociala medier, och i dag när sociala medier är vanligt bland både ung som gammal når företag ut till många. I och med att den digitala utvecklingen förändrats och utökats sedan 1900–2000-talet, använder fler företag internet som plattform. Det är lätt att sitta hemma och klicka fram produkter via nätet, beställa och betala genom de betalningsalternativ företagen använder sig av.

Så fungerar digital marknadsföring

Olika former av digital marknadsföring

Den vanligaste formen av digital marknadsföring är fortfarande via e-post. Du får säkert meddelande om att köpa produkter på din mejl, men många av dem hamnar även i din skräppost. När ett företag skickar ett mejl till dig, vill de uppmärksamma dig på de produkter de har att sälja.

Affiliate

Den äldsta formen av marknadsföring som nu fått nytt liv är genom affiliate, och med det menas att så kallade influencers genom videofilmer på till exempel YouTube säljer andras produkter mot betalning. Andra videokanaler är Instagram, Facebook och TikTok. För att få framgång och för att de som söker efter en produkt ska hitta företaget, är det numera vanligt med sökordsoptimering (SEO) för att hamna så högt upp det går när det googlas på en produkt.

Vad menas då med SEO?

Ordet sökoptimering kommer från det engelska uttrycket Search Engine Optimization (SEO). För en sökmotoroptimerare gäller det att hitta de perfekta nyckelorden som gör att ditt företags hemsida kommer högt upp när någon googlar på den produkt den söker, helst allra högst upp. De som arbetar med SEO kallas sökmotoroptimerare och han/hon ska genom olika moment hjälpa kunderna att lätt hitta de produkter de letar efter. Det gäller att hamna så högt upp på Google det går, då Google står för över 90 procent av alla sökningar som görs. De som arbetar med SEO kan driva eget företag eller vara konsult på en större byrå. Några som är experter på digital marknadsföring är Våning 18. De hjälper sina kunder att öka sin försäljning genom att förstärka kundens digitala närvaro och se till att kundens hemsida syns på viktiga nyckelord i sökmotorer.

Att jobba med att hitta nyckelord är som att lägga ett stort pussel. Du bör ha ett stort tålamod för det tar lång tid, ända upp till ett år, innan du ser ett resultat. Sedan måste du jobba vidare tills du lyckats få den där hedervärda förstaplatsen och behålla hemsidan där.


Att jobba med SEO är tidskrävande och det tar tid innan du ser resultatet av dina ansträngningar.

Vanliga uppgifter

Jobbar du med SEO kan du göra sökordsanalyser, det vill säga bedöma volymen på olika sökord för att finna korrekta ord. Om du har arbetat med ett företags hemsida är det ditt jobb att uppdatera sidan så den inte halkar ner på Google. Ofta jobbar du i WordPress som har många plugins som kan hjälpa dig när du letar nyckelord, men du arbetar inte så mycket med HTML-kod som många tror.

Rubriker

Som alltid är rubriker väldigt viktigt i en text och så gäller det också vid jobb med SEO. Om en rubrik inte är korrekt utformad tolkas den som vanlig brödtext. Det finns fyra olika mallar för rubriker och de kallas heading (H) som är det engelska ordet för rubrik. H1 är huvudrubriken, sedan kommer H2, H3 osv. Du bör inte använda en H1 fler än en gång per sida och den ska berätta vad texten berättar. Om artikeln handlar om digital marknadsföring kan H1 heta: ”Olika former av digital marknadsföring”, H2: ”Hur du bäst når ut till kunderna” och så vidare. En rubrik ska fresta besökare till din hemsida.

Att tänka på

Viktig att tänka på när det gäller SEO.

När du jobbar med att hitta rätt nyckelord är det väsentligt att använda grundläggande ord som leder direkt till den hemsida du arbetar med. Använd helst inte faktaord som är svåra att förstå för många. Fungerar det inte med lätta ord, fortsätter du med knepigare ord tills du hittar rätt ord. Det är alltid bra att använda ord på den produkt företaget säljer på sin hemsida. Företagets namn måste naturligtvis finnas med för att deras sida lätt ska kunna hittas.

Verktyg

När du gör en sökordsanalys finns det bra verktyg att använda. Du kan till exempel använda Google Suggest, en funktion där du i sökfältet skriver in olika ord som är vanliga på Google. Du får då upp hur många hemsidor som använder dessa ord. Google Adwords Keyword Planner är en sida som visar ett register över ord som finns på den hemsida du arbetar med och ord som du redan har använt.

Utbildning

Det finns flera olika utbildningar du kan gå om du vill bli digital marknadsförare, en av dem är en yrkesutbildning på 400 poäng. Då studerar du heltid på skolan, men det finns även distansutbildningar för dig som hellre vill studera så. Studierna varvas med teori och praktik, så du kan prova på hur det är att jobba med digital marknadsföring på riktigt. Områden du får utbildning i är analys, strategi och utveckling av digital marknadsföring. Du ska ha grundläggande behörighet för att få studera på yrkeshögskola, gått på gymnasiets ekonomiska program och ha godkänt i svenska 2 (B) eller svenska som andraspråk 2 (B) på 100 poäng.

Att utbilda sig för att bli digital marknadsförare.

När du genomgått utbildningen finns det många olika jobb att söka. Bland annat kan du arbeta som marknadskoordinator, göra analyser med fokus på optimering och planläggning. Kanske börjar du arbeta som konsult på ett företag för att skapa kontakter och sedan öppna eget. Eftersom dagens marknadsföring mest sker digitalt över nätet, växer fler plattformar snabbt fram och nya marknadsföringsmetoder kommer hela tiden, och det gäller att du håller dig à jour med utvecklingen.

Utsikter

Har du en utbildning som digital marknadsförare har du en ljus framtid, oavsett vilken inriktning du väljer, och chansen till karriär är stor.