Vad är egentligen en investeringsportfölj?

Om du vill börja investera lite mer, och letar efter information om detta, kommer du i regel snabbt i kontakt med termen investeringsportfölj. Men vad innebär denna term egentligen, och är en investeringsportfölj något man bör ha koll på själv när man börjar investera? Detta hoppas vi att vi ska kunna reda ut åt dig i denna artikel.

Enkelt uttryckt kan man säga att du i din investeringsportfölj samlar alla dina investeringar och finansiella produkter som du har. En investeringsportfölj påminner därför om t.ex. aktiedepåer eller fonddepåer, men är mer mångsidig.


Varför samla alla aktier i en och samma portfölj?

Detta gör man för att man hoppas reducera risken totalt, och ha en så bra spridning på de olika investeringar man har, som möjligt. Detta kan man inte alltid göra om man tittar på varje investeringstyp för sig, men har man alla investeringarna på ett och samma ställe, går detta.

Måste man ha en investeringsportfölj?

Det måste man inte, om man endast investerar eller sparar på ett sätt. Har man valt flera olika sparformer och investeringar är dock en investeringsportfölj att rekommendera, för att man ska se helheten.

investeringsportfölj

Hur vet man att den investeringsportfölj man har är i bra skick?

Detta kan vara lite lurigt att avgöra, eftersom ”bra skick” är något som vi alla har olika åsikter om. En del är t.ex. beredda att ta mer risker när de investerar än andra, medan andra helst är lite mer försiktiga. Du måste därför vara klar över vad din investeringsstrategi är innan du börjar granska din investeringsportfölj. Hur ska du annars t.ex. veta om du vill reducera risken du tar idag eller inte, om du inte vet vilken risknivå som känns bra för dig?

Vad ingår typiskt i en investeringsportfölj?

Det kan vara:

  • Aktier
  • Fonder
  • Obligationer
  • Investeringar i olika råvaror

Vad man väljer att ha med i portföljen beror dock även i mångt och mycket på de egna intressena, vilka risker man vill ta, hur utbildad man är inom olika investeringar, och så vidare. Därför är variationerna i regel ofta stora mellan olika personers investeringsportföljer.