Vad innebär en lånekalkyl?

I samband med att man ska ta lån kan man ibland komma i kontakt med termen lånekalkyl. Men vad innebär egentligen denna term? Svaret är att en lånekalkyl hjälper dig ta reda på inte bara ungefärliga kostnader för lånet du vill ta, utan även väldigt exakta lånesummor, från vad du kommer att betala i ränta, till vad den effektiva årsräntan för lånet kommer att vara, och mycket annat. Detta är förstås jättebra att ha koll på innan man tar ett lån, så att man inte tar ett lån som man egentligen inte har råd med.Att kika lite på lånekalkyler hos flera olika långivare kan även vara ett bra sätt att hitta det billigaste möjliga lånet på. Genom att se hur mycket du betalar i effektiv årsränta och så vidare blir det ju nämligen betydligt lättare att se hur förmånligt ett visst lån är.

Baseras en lånekalkyl alltid på dig och din situation?
Det kan den göra, beroende på vad det är för lån du ska ta, men det vanligaste är faktiskt att lånekalkylen inte baseras på dig eller din ekonomiska situation eller liknande, utan snarare på låneföretagets uppgifter, som ränta, amorteringsbelopp, återbetalningstid och liknande. Gäller det ett bolån eller ett annat mer speciellt lån, dvs. inte ett vanligt blancolån, kan det dock vara så att andra saker än de som förutbestämts av långivaren spelar in på utslaget och slutresultatet i en lånekalkyl.

Genom att räkna på en lånekalkyl förbinder du dig absolut inte till något alls. Man bör därför aldrig dra sig för att använda olika lånekalkyler och program för dessa på olika långivares hemsidor eller liknande. Det är inte heller någon fara om man räknar på dessa kostnader hos flera långivare parallellt, det är ingen som kommer att få reda på detta ändå.